dijous, 30 de setembre del 2021

ARESTA RIBAS. POLLEGONS DE LA VINYA NOVA.

27/09/21.  La Aresta Ribas és una de les grans clàssiques de Montserrat sud, una de les vies més llargues de Montserrat.  Oberta en solitari per Joan Ribas l'any 1979 i què també va obrir l'aresta del Puntal de l'Albarda i un altre al Bastó del Frare, una bona trilogia què cal fer. La del Pollegó va ser re-equipada amb parabolts al 2003 per Josep Mª Porta i Luis Alfonso, amb algunes variants més directes.  Aquesta via la vaig fer el 1981 amb el Jordi Mur i després la vaig repetir re-equipada el 2004 amb el Jaume Galban. Feia temps què la volia repetir però era difícil trobar en qui fer-la, avui amb el Josep Solé hi anem. Els records passem factura, avui l'he trobat més exigent (l'edat passa factura), hi han trams obligats i llargs amb poques assegurances on cal tenir el sentit de navegació clar. La via és un seguit de ressalts on podem enllaçar llargs o fer tots el llargs. Una via què no et deixa indiferent, una clàssica de la vessant sud de Montserrat.

Per: Josep Solé, Joan Asín


DADES

Primera ascensió: 1979.
Per: Joan Ribas
Equipament: pràcticament equipada amb parabolts, pitons i pons de roca.
Material: 10 cintes exprés, joc de friends fins #1 o 2, estrep opcional.
Roca: conglomerat.
Orientació: oest, ombra al matí.
Dificultat: 6a. V+/Ae obligat.

AproximacióDes de la Vinya Nova, aparcament Nubiola, hem d'agafar el camí del Torrent del Pont, quan estem a l'alçada de l'Esperó pugem per una canal fins a peu de via.

Descens: del cim seguim l'aresta (fites) fins arribar a la canal dels Pollegons de la Vinya nova. Canal entretinguda. Calcular una hora o hora i mitja. També podem seguir pujant sense baixar per la canal dels Pollegons, fins arribar al camí superior i el seguim a l'esquerra, baixem pel Torrent del Pont.

Nosaltres hem entrat per la via original, hi ha una curta entrada directa de V+.
Hem enllaçat els dos següents llarg, al primer només trobarem un parabolt què protegeix un passatge vertical i polit, al segon llarg trobarem dos ponts de roca i un pitó.
Seguim fins el cim del ressalt i baixem a un coll on trobem la R, podem seguir fins a la propera.
El següent llarg, segueix l'esperó, hem de seguir recta fins sota d'un desplom què flanquegem a la dreta, després d'un parabolt seguim a la dreta i pugem per una fissura pitó, després per terreny més fàcil fins a una R podem fer-la o seguir fins a la propera, si anem amb cordes de 60, podem posar algun friend petit. Compte amb aquest llarg de no agafar els parabolt de la via Enxaneta què bé per la dreta. 
Ara  tenim un tram vertical què abans era Ae i amb el re-equipament la cosa obliga més, tram obligat de V+.
Un llarg de tràmit ens porta a un coll on trobem la  R.
Sortim per un tram de roca trencada per agafar l'esperó (variant) equipat amb parabolts, deixem la R i anem a l'esquerra fins a un altre coll on fem R.
El següent llarg només trobarem un pont de roca i un parabolt, amb un primer tram més mantingut en V, on cal navegar.
El darrer llarg comença amb un passatge atlètic per entrar a un díedre què ens porta al cim de l'Esperó.
En Resum UNA CLÀSSICA de Montserrat què cal fer.






FOTOCIM


dimarts, 28 de setembre del 2021

NÙRIA CIRCUÏT CIRCULAR CIMS COMA DEL CLOT-FONTNEGRA-DE LA PALA-ÀLIGA.


25/09/21. Agradable excursió circular sortint de l'Alberg del Pic de Àliga a Núria. Sortint de l'Alberg del Pic de lÀliga, on podem arribar amb telefèric o caminant, seguim el camí què surt direcció est, fins arribar al torrent. El creuem i pugem direcció sud seguint un pendent mantingut fins a la carena. Seguim pujant ara menys mantingut fins el coll del Torreneules. Aquí el vent bufa fort i ens tapem, la tardor la està aquí. Des del coll pugem fins el Cim de la Coma del Clot (2726m). Seguim la carena fins el Pic de Fontnegra (2722m). A partir d'aquí comença la baixada amb un primer tram dret i després més suau, passarem fins pel Pic de la Pala (2477m) i el de l'Àliga (2428m). D'aquest punt baixarem fins a trobar el camí d'anada.

Recorregut: 8,55 km

Desnivell: 655m

Horari: 3-4 h.









coll Torreneules






FOTOCIM



dijous, 23 de setembre del 2021

Via DEL GUILLEM.SERRA DE SANT JOAN. SECTOR ANTENES.

22/09/21. Aquest dimecres aprofitant què el Josep i el Genís van a fer la via Domènec Faura a la Serra de Sant Joan, anem a fer la via del Guillem què no hem fet ni la Isabel ni jo.

Aquesta és una de les darreres vies equipades pel Guillem Arias l'any 2016. La via està totalment equipada amb parabolts i recorre aquesta vessant poc agraïda  on trobem tres parts. Un primer llarg pel primer ressalt i després una gran feixa amb dos trams caminants i un ressalt fàcil al mig on podem fer un llarg de corda. Un cop pagat aquest peatge, ens queden cinc llargs de corda, prou interesant. L'equipament existent rebaixa el grau obligat (IV+/V) i permet provar el passatges més exigents. El millor llarg és el penúltim.

Una via per a fer metres sense complicacions.

Per: Isabel Notivoli, Joan Asín.


DADES

Via equipada: 2016
Per: Guillem Arias.
Equipament: totalment equipada amb parabolts.
Material: 12 cintes exprés, estrep opcional.
Roca: Calcari.
Orientació: sud-oest, ombra fins mig matí.
Dificultat: V/Ae.
AproximacióDe Coll de Nargó agafem la L-511-C-363 a Isona. Passat el coll de Boixols la carretera baixa, seguim fins a trobar una pista a la dreta (Montinessell, Els Prats, Sallent) seguim i agafem la pista a l'esquerra direcció Els Prats, passem un aparcament des d'on és va a les vies de la paret del repetidor, seguim una mica més i trobem un aparcament per a dos cotxes fita visible. Seguim les fites cap a l'est pel bosc fins a peu de via.

Descens: És recomanable baixar caminant. Del cim baixem per la vessant nord per corriols en tendència a l'esquerra, a buscar la línia elèctrica, la seguim fins a un ressalt, què podem des-grimpar sense problema, també podem fer un ràpel (instal·lació). Seguim fins a la pista què ens porta a l'aparcament.

Primer llarg, comencem amb passatges d'Ae/A0 i seguim per la placa primer i un díedre després fins a la R1.

Fem un tram caminant fins a trobar un ressalt de roca on fem un llarg de corda i després seguim caminant fins al proper ressalt. Aquest tram el podem fer seguit o fent llargs.

Tercer llarg, sortim a l'esquerra i pugem fins a un desplom on fem un passatge Ae/A0 i seguim per un díedre, tram de corda fixa i un altre ressalt fins a la R3.

Quart llarg, sortim a la dreta i pugem directament per una placa (avui està mullada) passatge d'Ae/A0 i seguim verticalment fins a la R4.

Cinquè llarg, llarg amb dos ressalts amb un tram de corda fixa al mig.

Sisè llarg, és el millor llarg de la via, sortim a la dreta puguem directament per la placa/esperó, dificultat mantinguda en V amb un pas més difícil, per mi V+, passat el primer tram després la dificultat baixa.

Setè llarg, sortim caminant a buscar un díedre per on pugem passatge atlètic.
primer llarg


tercer llarg

quart llarg


cinquè llarg

sisè llarg

setè llarg

FOTOCIM

dijous, 16 de setembre del 2021

Via MANOLITO MARTÍNEZ. PORTELLA INFERIOR.COLLEGATS.


15/09/21. Aquest dimecres el Josep proposa anar a la Portella inferior de Collegats on el César Hurtado i companyia han obert diversos itineraris. Per accedir a aquestes vies cal creuar el riu per un cable, on és aconsellable portar una politxa (per cable metàl·lic), el Josep en porta tres i podem passar-hi comodament. L'inici ja demana acrobàcia per arribar a peu de via. La roca és calcària compacta, de placas i díedres en el nostre cas. Via equipada però on cal escalar amb grau "apretat" què cal digerir poc a poc. El sol triga a entrar però avui ens a escalfat de valent.....

Per: Josep Estruch, Antonio Gómez, Joan Asín.


DADES

Primera ascensió: 2017.
Per: César, Marc, Sergio, Ll Boada, Crispín.
Equipament: Totalment equipada amb parabolts.
Material: 17 cintes exprés, semàfor aliens opcional.
Dificultat: 6a. V+/A0 obligat.
Orientació: sud-oest
Roca. Calcari.

Aproximació: Hem d'aparcar al mateix lloc per anar al Circ de Pessó. Pugem uns metres per la carretera direcció Sort, fins a un gran bloc (del Coto), creuem la carretera i baixem per una antiga pista fins el riu on trobem un cable per creuar-lo. Un cop a l'altre vessant seguim un corriol fins a peu de via, uns 30 minuts.

Descens: De la R6 hem de desgrimpar per una canal fins a una feixa, trobarem alguna fita per la feixa, què ens porten a un collet on trobarem una instal·lació de ràpel, podem baixar en dos ràpels curts o en un de 60m. Seguim baixant per una canal fins a trobar el camí d'aproximació, trobarem dos trams amb corda fixa.

Primer llarg, comença per un ressalt on hem posat un Totem groc, per accedir a la placa amb un tram tècnic a l'ini ,després és deixa fer millor fins el darrer tram on tornen a trobar uns passatges fins.

Segon llarg, segueix un marcat díedre amb algun passatge herbós.

Tercer llarg, sortida per placa compacta (V+/A0) anem a l'esquerra i seguim per un altre díedre fins queda barrat per un bloc, passatge  atlètic i després de xapar un parabolt hem de flanquejar a l'esquerra a buscar la R3.

Quart llarg, de placa amb dos ressalts de bon fer.

Cinquè llarg, inici per placa compacta on cal buscar el passatge 6a (diuen) en el nostre cas V+/A0, després segueix la placa tècnica però és va deixant fer millor, al darrer tram la dificulta baixa fins arribar a la R5, aquest llarg és de 45/50m.

Sisè llarg, pugem per placa ajaguda i al segon parabolt hem d'anar a la dreta a buscar la R6, llarg curt.




primer llarg

segon llarg

tercer llarg

tercer llarg

tercer llarg

quart llarg

quart llarg

arribant a la R4

cinquè llarg

cinquè llarg

cinquè llarg

cinquè llarg

R5 i sisè llarg

FOTOCORDADA. HIDRATACIÓ