dissabte, 31 d’agost del 2024

Vies DE LES "AVIES", variant DE LES "IAIES". SANTUARI DE CORBERA.

30/08/24. Anem a la paret/placa de la Llum al Santuari de Corbera, on la parella Pany/Baraldés, no paren d'equipar línies i variants. Avui volem fer la via de les "AVIES" i la variant de les "IAIES". Busquem l'inici i no el trobem, a peu de l'Aresta ens trobem a l'Eduardo Ramos Agababa i un company.....Deduïm què les vies comencen a la dreta de l'Aresta, quan puja l'Eduardo veu els parabolts a la dreta. Doncs ja ho tenim clar, cal pujar uns metres per l'Aresta i anar a la dreta a buscar l'inici de les vies.

Vies totalment equipades amb passatges variats de placa, adherències i passatges atlètics. Racó bucòlic.....

Per: Isabel Notivoli, Joan Asín.


DADES 

Vies equipades: juny 2024, variant Iaies juliol 2024.

Per: Francesc Panyella, Joan Baraldés.

Vies totalment equipades amb parabolts, pitons, bagues en savines.

Material: 13 cintes exprés, estrep opcional.

Dificultat: 4a, 5b. Segon llarg Avies 6b, nosaltres l'hem fet amb 6/A0. Amb estrep i pànic 5b/Ae.

Orientació: est.

Roca: Calcari.

Aproximació. Des de Berga hem d'agafar la carretera cap a Rasos de Peguera, fins el poble d'Espinalbet, (càmping) agafem una pista cap el Santuari de Corbera, abans d'arribar-hi trobem una pista què surt a la dreta, podem deixar el cotxe en aquest punt. Baixem per la pista fins a un prat, a la dreta trobarem fites què ens portem a  una canal a la dreta de la paret, per on baixarem, seguim la base de la paret i anirem trobant les vies, noms pintats en cintes. Les vies comencen al mateix lloc què l'Aresta de Espinalbet, pugem per l'Aresta uns metres i anem a la dreta a buscar l'inici de les vies.

Tornada: Caminant.

Via DE LES "AVIES"

Primer llar, pugem per la placa (Aresta Espinalbet) superem un pas desplomat i anem a la dreta (trobem una R pont de roca/parabolt, variant "Iaies") seguim a la dreta fins el peu de una placa on trobem la R1.

Segon llarg, placa tècnica on cal anar cercar els passatges, preses petites i adherències, trobem uns passatges a l'esquerra per placa molt llisa, després per un díedre més amable ens porta a la R2. La dificultat proposta és de 6b, nosaltres l'hem fet amb 6a/A0. Si ho fem amb estrep i pànic 5b/Ae.

Tercer llarg, pugem per placa/díedre i anem en tendència a la dreta a trobar la R2. Xapes verdes.

Quart llarg, directament per la placa amb algun canelons fins arribar a la R4.

Variant "Iaies"

Primer llarg, pugem uns metres per l'Aresta Espinalbet i anem a la dreta R en un pont de roca i parabolt.

Segon llarg, seguim verticalment per un marcat esperó/placa, fins a la R2, canvi de reunió a la R2 de les "Avies).

Tercer llarg, primer tram comú amb la via de les "Avies", quan va cap a la dreta, seguim directament pel díedre/placa, què va perden dificultat amida què anem pujant. R3. R4 via de les "Avies".















FOTOCIM

dilluns, 26 d’agost del 2024

Via PRÉLUDE. SECTOR PILIER DES CATHARES. CALAMÉS.

26/08/24. Anem a la Dent D'Orlú amb el Joan Castelltort però està amb boira "pixanera" dubtem i canviem de plans. Anem a Calamès què sempre és un bon refugi , per dies incerts. 

La via Prélude té set llargs de corda, totalment equipada amb parabolts i algun pont de roca. Les assegurances allarguen en algun punt, anirà bé portar un joc de tòtems fins el verd. Via variada amb plaques d'adherència, díedres i passatges atlètics, amb una dificultat màxim de 5b+ exigent.

Per: Joan Castelltort, Joan Asín



DADES

Primera ascensió: 1993.

Per: Jean Denis, Achard, Vicent.

Equipament: parabolts i algun pont de roca.

Material: 10 cintes exprés, joc friends fins Tòtem verd.

Dificultat: 5b+

Orientació: sud

Roca: Calcari.

Informació: Calamés.

Aproximació: Haurem d'anar a Tarascon i agafar la carretera què va a Massats i passa pel poble de Calamés. A la sortida del poble trobem un aparcament on deixar el cotxe. Pugem cap el poble i on cop passada l'Església trobem un camí marcat vermell-groc, què ens porta cap a les parets, passat el primer grup de parets, agafem un corriol què ens puja a la zona del Pilier des Cathares, nom pintat a peu de via.

Descens: Del final de via seguim l'aresta cap a ponent fins a una torre de guaites en runes, seguim un camí (fites) què ens retornem a l'aparcament.

Primer llarg, nom pintat a peu de via (borrós), comença per una placa ajaguda què ens porta a una placa més veritcal, seguit de grades fins a la R1.

Segon llarg, seguim per díedre/placa amb passatges atlètics.

Tercer llarg, sortida atlètica fins a un tram de placa vertical on cal trobar el passatge un cop superat seguim a buscar una placa amb passatges d'adherència, abans d'arribar a la R3.

Quart llarg, sortim per un díedre i passem a l'esquerra per un esperó ,passos d'adherència, seguim per grades a l'esquerra fins el peu d'un esperó.

Cinquè llarg pugem per l'esperó on trobarem dos ressalts.

Sisè llarg, sortim a l'esquerra, per una fissura/díedre passatges atlètics i seguim verticalment, trobarem dos trams de placa en adherència.

Setè llarg, creuem una feixa i pugem per una placa ajaguda, passatge tècnic per superar un ressalt seguim un díedre i pugem cap a l'esquerra amb passatges atlètica fins a sota d'un desplom, el superem per l'esquerra, amb un darrer passatge atlètic per arribar a la R7 (cim).









FOTOCIM


dissabte, 24 d’agost del 2024

Via "NO A TOT" (PAS DU TOUT). FULLATERA. PORTA.


22/08/24. El 16 d'agost anem amb el Felip a obrir una nova via a la Fullatera, a la dreta de la via PIM PAM. Després d'unes hores de feina arribem a la R3 de la via Pim Pam. La primera intenció era seguir cap a dalt tot cercant el pas. Tornem el 22 i ens acompanya el Carles. La intenció és netejar, sanejar deixant quatre llargs de corda fins a trobar la via Pim Pam, fent els dos darrers llargs. La possible sortida per la dreta la deixem per a un altre ocasió, cal estudiar-ho amb calma.

La via està pràcticament equipada, però amb certa distancia....on serà necessari porta algun friend i bagues per savines. El mur del tercer llarg ha quedat de V+/Ae, però de ben segur què és pot alliberar. 

Per: Carles Ferrer, Felip Linares, Joan Asín. 


DADES

Primera ascensió: 16/08/2024. Fins a la R3 de la via PIM PAM.
Per: Felip Linares, Joan Asín.
Primera integral: 22/08/2024. Neteja, sanejament i algun retoc. Quatre llargs més dos darrers llargs via PIM PAM.
Per: Carles Ferrer, Felip Linares, Joan Asín.
Equipament: Parabolts, pitons, pont de roca i alguna baga en savines. Amb l'equipament què hi ha és pot fer, però millor portar friends per a completar les assegurances.
Material: 11 cintes exprés, joc de tótems fins vermell, estrep, baga per savines.
Dificultat:  V+/Ae.
Orientació: oest
Roca. Granit.
Nom de la Via: No hi ha cap iniciativa ja sigui política, de gestió, comunitària...què no surti la plataforma en contra, l'oposició política i administració prohibint.....No anem bé. NO A TOT.....?

L’aproximació és evident, un cop passat el poble de Carol de Porta, venint de Bourg Madame, fem 2,5 Km i un cop hem passat un túnel sota la via del tren, a l’esquerra hi ha un petit aparcament al costat d’un exclosa, una mica més endavant hi ha un central de l’EDF. També podem deixar al cotxe a l'entrada de Porta en un aparcament, davant de l'Estació, retrocedim per la carretera.  Creuem la carretera i trobem una fita  seguim les fites anem a l'esquerra i pugem per una tartera, abans d'arribar a la corda fixa, trobem unes fites què entren al bosc, pugem i anem l'esquerra, fita a peu de via. Parabolt visible a uns 6 metres.

Descens: de la R6 anem a l'esquerra seguint fites fins a trobar les marques punts taronges què ens porten a peu de via. Trobarem tres trams equipats amb cordes.

Primer llarg, segueix un esperó ajagut amb ressalts a l'entrada de la R1 trobem una zona de blocs, estan bé però millor controlar. R a la dreta .
Segon llarg, sortim a l'esquerra i pugem per un díedre (tótem vermell) passatge atlètic i seguim per un esperó on cal anar cercant el passatge. R2 al peu d'un mur.
Tercer llarg, directament pel mur, díedre sinuós, pont de roca però és pot posar un tótem lila a una fissura de la dreta, què queda molt bé, dos passatges de parabolt i sortim en lliure, podem posar un tótem groc (per a poder recuperar l'estrep), seguim per l'esperó amb escalada mantinguda fins a trobar la R3 pitó i parabolt.
Quart llarg, sortim a la dreta (herba) i seguim per un díedre, després en tendència a l'esquerra ens deixem porta, la dificultat va baixant fins a trobar la R de la via PIM PAM.
Llargs cinquè i sisè per la via PIM PAM.












FOTOCIM



divendres, 23 d’agost del 2024

VIA DONDE VAS JORGITO. PIC NEGRE D'EN VALIRA.



20/08/24. El Ramón em comenta què han quedat per anar al Pic Negre d'Envalira, l'any passat no van poder anar-hi i aquest les pluges ho han endarrerit i avui ha estat possible. Amb caire de col·lectiva, farem dues cordades de tres. Una bona colla on tots ens trobem a la dècada dels 70's, menys del Pep 66, déu n´hi do. Via totalment equipada, però què regala una bona ascensió en alta muntanya, amb aproximació-escalada-descens i bon ambient.

Per: Jesús Carruesco, Ramón Samarra, Pep García / Pep Bertran, Felip Linares, Joan Asín.

DADES

Primera ascensió: 12/10/2019, oberta sense expansions.

Per: Jan Benet, Reselyne Sirvent, Xavi Bonatti.

Re-equipada 26/07/23

Per: Xavi Bonatti.

Equipament: Totalment equipada amb parabolts.

Material: 11 cintes exprés, opcional algun friend.

Dificultat: V-

Orientació: nord.

Roca: Granit.

Aproximació: Del "Pas de la casa" pugem cap el port d'Envalira, aparquem en un corba tancada, peu del tele cadira Costarrodona. Seguim una pista cap a l'est i després remuntem per una pista d'esquí fins el final Clot de les Abelletes. Després del final dels remuntadors, seguim pujant (fita) fins el peu de la tartera què porta al peu de paret, cal pujar per la dreta. Arribats  al punt més baix, hem de pujar per la canal de la dreta uns 60/80m, fins a trobar el nom pintat i dos parabolts visibles.1:30h més o menys.


Descens: Del cim baixem  a buscar el camí què porta al Port de Fontnegre i després a la Portella dels Isard on anem a trobar la pista d'accés. 1-1:30h més o menys.

No tindrem cap problema per seguir la via donat l'equipament.



















FOTOCIM (430 anys)