dilluns, 26 de gener del 2015

MONTSEC ÀGER, CAP DEL RAS, Via "EL PASO DYATLOV"

 

24/01/15. Baixes temperatures, inversió tèrmica, predicció de vent fort, anem doncs a buscar les parets sud solejades  del Montsec d’Àger. Aquesta zona ja la tenim bastant trillada, però sempre trobem alguna proposta,  avui anem a la via “Paso Dyatlov” oberta recentment pels incansables Luichy i Remi Brescó.


El nom de la via fa referència a un accident de muntanya a l’any 1959, als Urals (Rússia)  on van apareixa 9 muntanyencs morts i què no ha estat aclarit el perquè.


La via va a l’esquerra del pany central i té dues parts la primera amb tres llargs de corda força mantinguts què ens deixen a la feixa. Una llarg de tràmit ens porta al peu del ressalts finals en tres llargs més. Nosaltres els dos darrers els vam fer en un (vigilar fregament).

ressenya d'en Luichy (lanochedelloro2)  
DADES:
Primera ascensió: gener 2015
Per: Luís Alfonso i Remi Brescó
Equipament: Parabolts i algun pitó.
Material: Micros i friends fins el 3 de Camalot, 12 cintes exprés i estreps.
Dificultat: Ae/6c, obligada Ae/6a.

El primer llarg coincideix amb la via Diagonal del trip però el redreça per unes plaques, aquí el grau de 6a i 6a+, ens ha semblat més accessibles què els de més a dalt.

El segon llarg s’inicia per un díedre ajagut per passar a la placa de la dreta just en una savina, en perill d’extinció, superat els dos primers parabolts hurem de sortir a la dreta amb bon canto però amb excursió fins el següent parabolt. A partir d’aquest anirem pujant per una placa fins el darrer tram on trobem una placa díedre abans d’arribar a la R2.

El tercer llarg segueix una mantinguda placa, amb un primer ressalt on fem Ae (6b+) per sortir a una a una zona més ajaguda fins a un altre ressalt amb dos parabolt pas d’Ae i sortida amb excursió per placa mantinguda. Després sortim a una zona més ajaguda, la via va per l’esquerra, però nosaltres l’hem anat per la dreta superant el darrer ressant per una placa amb una fissura (V).

El quart llarg és de tràmit per la fixa amb un ressalt de III.

El cinquè llarg ataca directament la placa amb expansions i què podem fer pràcticament amb Ae.

El sisè i setè, és poden empalmar haurem de vigilar amb el fregament, però. Comencem directament per una placa, sortim a una terrassa i superem un altre ressalt, haurem de flanquejar a la dreta amb preses romes i roca a controlar amb sortida herbosa i amb pedra solta. Seguim per un tram d’herba fins el ressalt final que va per una placa.

En resum una via què encara està tendre, amb tres primers llargs mantinguts i una segona part menys interessant què busca arribar al cim. Fer els tres primers llarg fins a la feixa i combinar la segona part amb alguna via de més a la dreta, pot ser una solució.

El dia ens ha respectat i hem estat força bé al sol, acabem amb un bocada de llonganissa al Bar d’Àger (especialitat).


Per: Juan Carlos Sánchez, Felip Linares, Xavier Samsó i Joan Asín.

al primer llarg

el Xavi i el Felip al segon llarg

a la R2

al tercer llarg,  pas d'Ae (6b+)

al quart llarg de tràmit

Felip al cinquè llarg

cinquè llarg

arribant a la R5

inici del sisè llarg

arribant a la R7

FOTOCIM


sense paraules

2 comentaris:

Jaumegrimp ha dit...

Enhorabona Joan i companyia! en quis "fregaos" us poseu valents! ara que la recompensa s'ho val, quin butifarrot!

joan asin ha dit...

Ei Jaume l'escalada era l'excusa per anar a fer el bocata de butifarra a âger, tota una especialitat, je,je.