dissabte, 27 d’abril del 2024

Via BERBERTRAUM. MANSOUR GAUCHE. GORGES DE TODRA.



21/04/24. Darrer dia d'escalada a Todra, a la nit ha estat plovent, però ha sortit un dia radiant. Avui anem a la via Berbertraum, amb la intenció de fer la versió curta fins el "Pilier des Palmerales". Anem dues cordades, el Felip i Juan Carlos aniran davant i amb la Isabel els seguirem.

La via fins el "Pilier des Palmerais" té set llargs de corda però què és poden fer en cinc. La via està totalment equipada amb parabolts i químics (14 cintes exprés). Del cim del Pilier haurem de de-grimpar i anar a buscar la instal·lació de ràpel (25-55 ó (3x15)-30m).

Via plaent. Recomanable.

Per: Felip Linares, Juan Carlos Sánchez - Isabel Notivoli, Joan Asín.

DADES:

Via equipada primera part el 13/10/2016
Per: Kai Maluck, Benjamin Effner, Frank Meier.
Equipament: Totalment equipada i una mica més, amb parabolts i químics.
Material: 14 cintes exprés.
Dificultat: V+. Obligada V/A0.
Orientació: sud.
Roca: Calcari.

Aproximació: A l'entrada de les Gorges hem de creuar el riu per accedir a peu de via. Evident.

Descens: De la R5 (7) hem de des-grimpar a la dreta (mirant la paret) a buscar una instal·lació de Ràpel. Fem un primer de 25m i després un de 55m, aquest segon el podem fer en tres ràpels de 15m si anem amb una corda. Ens deixa a una terrassa anem a l'esquerra a buscar un darrer ràpel de 30m (justos).

Primer llarg, per placa mantinguda amb dos ressalts més verticals.

Segon llarg, sortida explosiva per arribar a una bona presa, 5c (possible A0), seguim per una fissura- díedre seguit d'unes grades fins a la R2.

Tercer llarg, sortim a l'esquerra a buscar un esperó per on pugem, passos de placa vertical amb presa petita 5c (possible A0). Passem una R i seguim  per placa fins a la R3.

Quart llarg, flanqueig  a l'esquerra a buscar un esperó per on pugem, trobem una R (opcional) i seguim per un díedre amb passatges atlètics, seguim per placa fins a la R4.

Cinquè llarg, sortim a l'esquerra a buscar un ressalt amb una ampla fissura vertical on trobem un passatge atlètic a l'inici, un cop superat seguim fins a la R5.
creuant el Riu

primer llarg


la Isabel arribant a la R1 amb el Juan Carlos i el Felip fent el segon llarg

tercer llarg




arriant al cim del Pilier

FOTOCIM