diumenge, 15 de setembre del 2024

INTEGRA ESPERÓ-ARESTA DELS RIPOLESOS, 245m 5c. RIPOLLÈS.

ATENCIÓ, L'AJUNTAMENT DE GROMBRÈN DEMANA QUÈ AQUESTA VIA NO S'ESCALI, PER QUÈ PODEN CAURE ROCS A LA CANAL D'AIGUA I DEIXAR EL POBLE SENSE AIGUA. PER AIXÒ NO SURT RESSENYADA A LA NOVA GUIA DEL RIPOLLÈS.

14/09/24. Segur què tothom què puja cap a Gombreny (Coll Roig) s'ha fixat amb aquesta cresta i ha pensat en fer-la. Aquest estiu en Jaumegrim, Joan Pera, Josep Maria Mallofré i l'Albert  la fan i amb la piulada del Jaume retorna la idea d'anar-hi.

L'Integral del Ripollesos té dues parts ben diferenciades i d'estil diferent. Primer tenim un Esperó amb dos llargs de corda, equipat amb químics (distants) amb escalada tècnica i mantinguda, què t'agafa fred i et posa a lloc. Després haurem de seguir l'aresta,per terreny d'aventura on trobarem desgrimpades (cal controlar la roca) i equipar. Al final de l'aresta ens caldrà fer un darrer llarg en descens al coll.

Una integral amb dues textures, de caire esportiu i aventura total.

Per: Isabel Notivoli, Joan Asín.

DADES

Primera ascensió Esperó: 1986

Per: Joan F. Brusi, Santi Sanz, Joan García, Manolo Sabariego.

Primera ascensió integral: 24/08/1986

Per: Manolo Sabariego.

Segona ascensió integral: 08/1986

Per: Joan F. Brusi, Manolo Sabariego.

Equipament: químics esperó. aresta alguna reunió pitons, parablots

Material: 10 cintes exprés, joc de tótems fins vermell, 2 bagues de 120 i alguna de 60 per savines i becs de roca. Si anem justos de grau un estrep i pànic pot anar bé.

Dificultat: 5c.

Orientació: sud.

Roca: Calcari.

Aproximació: De Gombrèn seguim la carretera (GI-402) fins el trencall de Mongrony què agafem, enseguida veiem l'aresta a la dreta. Just a la seva alçada trobem un aparcament per quatre cotxes al peu d'una torre elèctrica. Per accedir a peu de via haurem d'agafar el corriol què surt de la torre elèctrica i baixa al torrent. 5 minuts.

Descens: De la R8 encara haurem de fer un llarg desagradable llarg amb vegetació en descendent, on haurem de posar alguna assegurança pel segon sobre tot. Un cop al coll agafarem el camí cap el sud i baixem per la primera canal a la dreta, seguint amb intuïció corriol fins arribar a peu de via.

Esperó

Primer llarg, comença amb uns passatges de presa petita i tacte relliscós què ja et posa a lloc. Trobem un passatge difícil de trobar cal anar per la dreta i després a l'esquerra a buscar el químic. Seguim per un díedre/canal a la dreta fins a un replà. L'entrada a la R (2 parabolts) hem d'anar per la dreta amb uns passatges atlètics, amb bona presa però on cal tibar.

Segon llarg, sortim a l'esquerra i pugem per l'esperó, primer tram més ajagut però després molt vertical. A l'inici d'aquest tram trobem el passatge clau on cal trobar les preses. Després segueix vertical amb preses més agraïdes però. Les assegurances allarguen.

Tercer llarg, seguin l'aresta i desgrimpem a un coll on trobem la R3.

Quart llarg, pugem per una canal-díedre i sortim a l'aresta què seguim per terreny fàcil  fins a la R4.

Cinquè llarg, seguim fins un gran merlet on posem una baga de 120cm, des-grimpem  anirà bé un altre baga de 120cm, fins a un coll R en un arbre.

Sisè llarg, seguim per l'aresta per terreny fàcil.

Setè llarg, des-grimpem fins el coll.

Vuitè llarg, pugem per una canal-xemeneia a l'esquerra i seguim per l'aresta amb molt bona roca, llarg de 60m.

Novè llarg, haurem de des-grimpar per terreny herbós amb compte, caldrà assegurar sobre tot per al segon de corda.














FOTOCIM

dimecres, 11 de setembre del 2024

Via L'INDI SOLITARI. ROCA DE NARIEDA. ALT URGELL.

11/09/24. Darrera via oberta per Joan Vidal (l'Indi en solitari), aquest cop a la Roca Narieda. Via amb ADN Indi, per on més "tira". Els dos primers llargs és deixen fer, la resta si anem amb un grau de 5c/6a, haurem de fer servir l'estrep i/o la Pànic. La via és exigent i les reunions penjades. Via totalment equipada. Déu n'hi do la feinada feta per sanejar i netejar la via, tot i què la roca típica de vessant nord té un tacte relliscós. Amb cordada de 3 nosaltres hem estat 8h +/-. Cal tenir en compte què és vessant nord ideal per a l'estiu, però en dies de fred atenció.

Feia dies què no teníem una jornada tan llarg......però al final contents. Un viote per a nosaltres, cordada bi-centenària (210)

Gràcies per la via Joan (Indi).

Quan estavem al segon llarg han arribat l'Agustí i el Ramir, què s'han tingut què esperar en algun moment, ho sento. En cordada de tres anavem més lents.

Per: Isabel Notivoli, Felip Linares, Joan Asín.


ressenya Joan Vidal (Indi)

DADES

Primera ascensió: 20/08/2024. Després de varies jornades, primavera-estiu.

Per: Joan Vidal en solitari.

Equipament: Totalment equipada amb parabolts, pitons, ponts de roca.

Material: 15 cintes exprés, estrep, pànic amb nivell 5c/6a.

Dificultat: 6b/Ae. 5c-6a/Ae obligat.

Orientació: nord.

Roca: Calcari típic vessants nord de tacte relliscós.

A la ressenya hem posat la graduació de l'aperturísta. 

Aproximació: Hem d'aparcar a l'entrada de Figols (aparcament), agafem la pista què puja cap a la Roca Narieda. Primers metres asfaltats després pista, passem la tanca (ara oberta). Seguim la pista fins a trobem  a l'esquerra la drecera de baixada, pal amb marca groga, seguim per la pista i a la propera corba a esquerra, trobarem una fita on surt el corriol què ens porta a peu de paret. La via comença a l'esquerra IS pintat a peu de via. 40minuts.

Descens: de la R10 pugem per bosc direcció sud, trobarem fites què ens porten al cim, baixem fins a uns cartells on ens indica el camí què ens porta a la pista. Trobarem dreceres què tallen la pista. 1:30 hores. nosaltres hem estat 1:15h.

Els dos primers llargs son els més escalables. Els altres vuit si anem amb un grau de 5c/6a, és comvertirà amb una escalada combinada on farem anar l'estrep i/o la baga pànic. La via és exigent i cal digerir-la piano piano. Hi han algunes llastres a controlar. En cordada de tres hem estat 8h. 






















FOTOCIM



dilluns, 9 de setembre del 2024

Via SWEET HOME BUENOS AIRES. PEDRERA SUD. GARRAF.


9/09/24. Després d'una setmana amb pluges i compromisos, avui retrobem sensacions en solitari....a la via Sweet Home Buenos Aires.....moments amb un mateix.....

Informació: http://joanasin.blogspot.com/2023/03/via-sweet-home-buenos-aires-cantera-sud.html