dilluns, 9 de maig del 2011

PARET DE LA RUFA, via: DELS SONS AMAGATS


8/05/11. La vessant sud de la Narieda, és una paret poc agraïda a la vista, però que amaga línies amb fabuloses plaques d'escalada en adherència. A la Paret de la Rufa a la seva banda esquerra, després d'un intent frustrat al trobar un pont de roca ja posat, ens va fer canviar de plans. Buscant una possible línia més a l'esquerra vam descobrir un marcat díedre amagat i tapat per una agulla que hi ha al davant. El dia 9 d'abril, un dia de molta calor vam obrir els tres primers llarg. El dia 30 tornem i trobem unes feixes que ens portent fins a la R3, des d'on seguint amb quatre llargs més fins al finals de les dificultats.
Aquest diumenge amb l'Arantxa i en Llorenç anem a fer la primera integral i fer els darrers retocs.
La via té dos parts ben diferenciades, la primera amb tres llargs d'una dificultat mantinguda   que segueix un marcat díedre. Un cop superat trobem un seguit de plaques, on dos llargs de transició, amb els seus passos, ens permeten assolir una magnífica placa molt visible des de lluny. Un darrer llarg ens deixa a un terreny més fàcil on una grimpada ens porta a la carena.

ressenya de la via

ressenya amb les assegurances, aproximació i descens

vista del díedre amagat
L'aproximació es fa en uns 40 minuts com si anéssim a la sud de la Naireda, però un com passat el riu anem a la dreta a buscar un torrent (fites). Seguim el torrent i agafem el llom de la dreta  per seguir-lo fins a la base de l'agulla de Canelles. Flanquegem direcció Est per anar a buscar una marcat coll. Baixem uns metres fins a trobar unes fites, seguim arran de paret fins el peu de via, fita i fletxa picada.

El primer llarg comença per una placa vertical i un díedre fins sota a un desplom. Pugem per la placa de la dreta, un pas de flanc dona pas  a un díedre i placa que ens porta a la R1 35m. 
El segon llarg comença per una placa amb adherència per flanquejar a la dreta fins a trobar un seguit de fissures i plaques que ens porta a la penjada R2 35m.
El tercer llarg segueix una fissura a la dreta, passatges mantinguts fins a una savina (baga). Flanquegem a la dreta a buscar un arbre, que dona pas a una magnífica placa amb forats, R3 en un arbre, 30m.
El quart llarg surt per una placa ajaguda en adherència i en tendència a la dreta anem a buscar una ressalt sota d'una línia de desploms, flanquegen en adherència per una placa a la dreta fins a la R4 55m.
El cinquè llarg té una sortida espectacular amb uns passos verticals que van perdent verticalitat. Flanquegem a la dreta per terrenys fàcil fins uns ressalts que porten a peu de la gran placa, R5 50m.
El sisè llarg comença van per la gran placa, primer per una mena d'escut abans d'entrar a la placa, on haurem d'anar seguint les debilitats de la placa en adherència que és deixa fer força bé fins a R6 sota un sostre, 35m.
El setè llarg té un pas difícil per superar el sostre i després s'ajeu, seguim per terreny fàcil fins un pont de roca on muntem la R7, 30m.
Seguim amb una grimpada sense corda fins arribar a la carena. El descens el fem baixant per una canal direcció Est, anem a buscar l'aresta de la paret de la Rufa fins a trobar unes fites que seguim per una feixa que ens porta al peu de la via Rodamóns de Bosc, al darrer tram haurem de fer un ràpel de 50m, des d'un arbre (baga).

La via ha quedat equipada amb pitons, ponts de roca, parabolts del 8 als llargs i de 10 a les reunions. Cal portar un joc de micros i friends fins el 2 de Camalot. Bagues savineres i 12 cintes exprés.

En resum una via d'una dificultat mantinguda de V amb algun pas de V+, que ens ha fet gaudir-la anb en Llorenç,  a mida que anàvem pujant tot deixant-nos porta per la lògica de la paret.

Per: Arantxa Cardús, Llorenç Vallès i Joan Asín

l'Antxi al primer llarg

arribant a la R2

Llorenç al tercer llarg

a la placa d'adherència del quart llarg

gaudint de l'adherència

magnífic sisè llarg

després de superar el darrer pas de dificultat, setè llarg

contents amb la feina feta

19 comentaris:

Jaumegrimp ha dit...

Felicitats per la via!! a veure si afluixa la calor i l'anem a tastar.

lux ha dit...

Eiii! Ja la tenim aqui! mmm doncs si que fa bona pinta!! Felicitats!!!
a veure si la calor ens deixa .. que sinó haurem d'esperar.... un dia nuvol ;)

Gràcies! que aquesta paret m'encanta i se m'estava acabant la feina!

Joan Baraldes ha dit...

Moltes gràcies per obrir vies com aquestes. Caldrà anar-hi aviat abans que la calor no ho impedeixi, però d'entrada te molt bona pinta !!

salut i a tibar

joan asin ha dit...

Jaume, Lu, Joan B. Ha quedat una via d'una dificultat mitja, amb els seus passets aïllats, per a gaudir de la paret i el lloc. Esperem que la gaudiu.

Gatsaule ha dit...

Finalment tenim la ressenya, serà una bona aposta per la tardor, que té molt bona pinta. Enhorabona!!

Llorenç ha dit...

Tot un plaer compartir aquesta segona aventureta! ara a treballar pensant en la propera...aixó si, en una sola jornada i sense deshidratacions!!!

joan asin ha dit...

Joan és una via ràpida, encara és pot fer abans de que apreti més la calor.
Ei Llorenç has vists aquella paret?????je,je. Vinga Salut

Jaumegrimp ha dit...

Ep Joan! avui l'hem repetit, ens ha agradat molt, però que molt, cal donar la talla però, esteu molt forts, jo al tercer llarg no he trobat com fer-lo net!...hi havia molta terreta a la canal abans del flanqueig entre les dues sabines, i he hagut de fer A-0. En conjunt una gran via amb un sisè llarg dels que creen afició. Curiosa sortida de paret, espectacular.
Repeteixo Chapeau!!

joan asin ha dit...

Ei Jaume gràcies per repetir la via, el sisè llarg és un regal, tota una troballa.

lux ha dit...

Joan, enhorabona per la feina! que es tota una feinada!!
aproximant nomes pensava en pujar carregats amb tota la ferralla!
m'ha fet molta il.lusió tornar a la paret i he disfrutat molt!
Gracies per un bon dia d'escalada!
...i on heu dit que era la propera paret...??;)

joan asin ha dit...

Ei Lu no has trigat gaire a repetir-la, quan veus una placa et tires de cap, je,je. Ja hi ha alguna cosa entre mans.....

Ignasi ha dit...

16/05/2011 la vam repetir.
Bona feina. Encara hi ha algun tram que falta netejar una mica. Sisé llarg molt bó.

joan asin ha dit...

Ignasi no heu trigat gaire en repetir-la, el sisè llarg és un regal de la Rufa. Falt que plogui amb ganes per acabar de netejar-la.

montgros ha dit...

Ei! Avui l'he fet en solo integral en uns 25 minutets...
Bonica via en una "no paret" de la comarca.
És curiós com a poc a poc es van desgranant aquestes petites llaminadures per gaudir d'un calcari deliciós.
Ben curiosa la pedra en algun punt.

Atenció! al primer llarg hi ha un pito (extraplà vermell que treballa a palanca) totalment fluix i que surt amb la mà. L'he deixat allà però vigileu.

Descens per la baixada de la Sud de Narieda (Tossal del Balinyó)

Salut!

M.Blanco.

joan asin ha dit...

Enhorabona Miquel per fer la primera en solo. Salut

joan asin ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...

Hola Joan,
Ahir vam repetir la via, i primer de tot felicitar-vos per la linea tan ben trobada,em va agradar força, tot i que crec que es més dura del que poseu a la ressenya, psicologicament també et posa a lloc, comentar-te que al segon llarg hi ha un clau que treus amb les mans, i si clavesiu un de bé al mateix lloc, saltaria la llastreta on esta clavat, el quart i cinque llarg, els he trobat massa llargs les cordes freguen molt, el sise llarg es molt bonic, tot i que m'hagues agradat trobar alguna expansió més al principi del llarg, suposo que hem falta rodar,com t'he dit la via molt maca, però crec que havia de dir-te la veritat.
Salut
Miquel

joan asin ha dit...

Gràcies Miquel per repetir la via i els comentaris, hauren d'anar a canviar el clau però ara amb la calor fa una mica de mandra, je,je. No

migrabo ha dit...

Hola companys!
El dia 12 de febrer vam repetir la via,ens ha agradat molt.Creiem que està molt ben trovada ,aprofita al màxim aquesta part de la paret.L'última placa de "somni".Veig que molta gent va passar calor a la paret,nosaltres vam arrivar a l'aparcament a -9.Al sol s'estava perfecte.Sort que no es va tapar ni un minut si no.....
Felicitats per la bona feina.