dilluns, 24 de setembre del 2012

PEDRAFORCA, DENT DE CABIROLS, via MELCHOR

 23/09/12. El Pedraforca per a mi és un racó especial on he viscut moltes experiències, la nostàlgia d'uns altres temps és fan presents quan torno per escalar-hi. L'escalada en aquesta muntanya sempre va acompanyada, d'aproximació, escalada en terreny d'aventura, descens i la climatologia amb els seus canvis. Abans de fer-hi una escalada haurem de tenir totes aquestes coses en compte. Ara lluny del viver d'escaladors que va ser els anys 80, les cordades que circulen per les seves parets,  és poden comptar amb els dits de la mans. Les vies normals però son seguides per centenars de persones en un cap de setmana.

els Cabirols
Avui hem quedat amb en Ramón i en Jaume per anar a escalar a la Dent de Cabirols, també s'apunten l'Armando i en Juan Carlos. Ens trobem a casa d'en Ramon a Saldes i després de les negociacions, en Jaume anirà amb l'Armando i en Juan Carlos a la Civis Genís. Amb en Ramon anirem a la via Melchor.
D'aquesta via no en sabem gran cosa, tret d'una ressenya del Luichi que porta en Ramon. La via té una entrada atlètica que et posa les piles de cop, als dos primers llargs que podem fer en un. Seguim per dos llargs curts a cop de burins i pitons (molt equipat).  La darrera part va en lliure a buscar el darrer llarg de la via Pedro Giner , un espectacular díedre equipat amb pitons d'època.


ressenya

més informació a lanochedelloro2


RESSENYA:
Primera ascensió: juliol 1991
Per: Melchor Rodríguez, Joan Feixes i Manuel Pedro (Gastón)
Equipament: Espits, burins i claus, de l'època.
Material: Pràcticament equipada, poden ser útils friends mitjans i semàfor aliens. Estreps i moltes cintes exprés mínim 20.
Dificultat obligada. Ae,V+.
Aproximació: del Refugi Lluís Estasen agafem el camí direcció Est cap a la tartera de Saldes, quan passem a l'alçada dels Cabirols, trobem una tartera, pujarem per l'esperó de l'esquerra seguint fites fins a peu de via. Del peu de la via Civis Genís grimparem per una cornisa cap a l'esquerra fins a peu de via (30/40min).
A la via trobarem sis reunions, podem enllaçar al gust, però per evitar fregaments, és millor fer els dos primers llargs junts i la resta on toca.(la ressenya del Luichi la fa en tres llargs de corda).
Llarg un i dos: segueix un marcat díedre on trobem uns passatges atlètics i de continuïtat fins a una mena de balcó (R1 opcional). Pugem uns metres per l'esquerra de la R1 per retornar al díedre amb un passatge de flanc a la dreta. Seguim en la mateixa tònica (atlètica) fins a una terrassa amb arbres on trobem la R2.
Ll 3. Anem en tendència a l'esquerra per agafar un filera de burins (propers) que en escalada artificial supera una gran placa. Arribem a la reunió amb un flanqueig a l'esquerra en lliure   (sense problemes).
Ll 4. Seguim en la mateixa tònica a cop de pedals, al mig trobem una possible sortida en lliure (V+), ara hi ha una baga llarga que escurça el passatge.
Ll5. Sortim per un díedre cap a la dreta fins sota d'un marcat desplom, flanquegem a la dreta (pas de V) i tornem a pujar per un díedre fins a una terrassa on muntem la R5 en un arbre i un espit.
Ll 6. Aquest llarg és de la via Pedro Giner i és molt espectacular. Segueix una marcat díedre equipat amb pitons, força oxidats, on haurem d'anar navegant per trobar els passatges 6a (V+,A0). La reunió la muntem al arbre on acaba la via Civis Genís.
El descens: De l'arbre fem un ràpel de vint metres fins a la tartera. Aquí tenim varies opcions, nosaltres hem fet un ràpel (50)des del coll amb l'agulla Gopal-ji. Després haurem de flanquejar per una feixa fins el peu de via, seguim desgrimpant o podem fer un curt ràpel. També podem baixar per la tartera fins a trobar el camí transversal que ens porta al refugi.
Per Ramon Prades i Joan Asín.


l'Armando, Jaume i Juan Carlos preparnt-se 

als díedres del primer/segon llarg

festival d'Ae

al quart llarg

abans del flanqueig al cinquè llarg

arribant a la R6

Ramon, Jaume, Armando, Juan Carlos, Joan

I després???


7 comentaris:

Manel&Ita ha dit...

Joan, aquesta no la coneixia, hi haurem d'anar. Felicitats per donar-la a conèixer i per l'ascensió.

Joan Baraldes ha dit...

felicitats.
Em pensava que estaries obrint via amb el Llorenç, o reequipant alguna de les teves del Pedra.
Jo estic "treballant" amb el Lete en una via nova a Montserrat.
Per cert ens varem trobar i saludar amb la gent ( El Visas) que està restaurant la via buriles rojos a la panxa del Bisbe.

salut i a tibar

joan asin ha dit...

Manel&Ita cal anar-hi amb metalitat retro.
Joan sempre hi han projectes però ens falta temps, a veure com queda la via que esteu obrint.

Jaumegrimp ha dit...

Ara fa temps que no vaig al Pedra, sembla una via interessant, gràcie sper divulgar-la.

joan asin ha dit...

Jaume al Pedra ara sembla que costa d'anar-hi.

Mingo ha dit...

Primer que res felicitar al Jaume, que encara que no el conegui, després de veure'l moltes vegades en les teves piades ja no és un estrany. Felicitats Jaume.
Espero poder aviat passejar-me per aquests indrets tan entranyables. doncs porto 6 mesos que no estic massa fi, tot i que l'especialista m'ha dit que això no em retirarà, jo començo a perdre la paciència. Moltes felicitats i espero poder aviat intercanviar opinins sobre les vies.

joan asin ha dit...

Mingo ànims a veure si aviat tornes a donar canya per aquestes muntanyes.