dimecres, 4 de maig del 2016

ROCA DELS ARCS, Via BUKANAN

3/05/16. Avui anem a la via Bukanan amb la intenció de fer algun arreglo, però al final la cosa no ha arribar ni a treure la pols.



El primer llarg comença amb una placa ajaguda podem posar un camalot del dos en un forat, abans de seguir per un ressalt més vertical i fem amb tendència a l’esquerra (tram amb poca possibilitat d’assegurar). Al final del flanqueig trobem uns savina amb una baga. Seguim per un díedre on havia un pitó (no hi és) ho solucionem amb un alien blau, passatge atlètic i seguim més fàcilment per un díedre obert fins a trobar la R1 3 burins i 2 Parabolt?.
El segon llarg sortim directament per l’esquerra a buscar una savina on hi ha una baga, abans de la savina havem deixat un pitó què ja no hi és. Seguim i el següent pitó què marcava què teníem què anar a l’esquerra tampoc està, no portem pitons se’ls hem deixat, posem un parabolt. Anem a l’esquerra i ja veiem el burí  què canviem per un parabolt. Pugem per un díedre de roca vermella fins a sota del sostre on trobem 2 pitons junts, flanquegem a la dreta trobem un altre pitó, un cop s’acaba el sostre amb un passatge a l’esquerra en posem a sobre i seguim per un díedre, trobem una R muntada amb 2 parabolts?. L’original feia la R2 en un arbre més amunt i a la dreta. D’aquesta R salgú ha obert una variant més interessant, pugem per la placa ajaguda i anem cap a la dreta a buscar una gran placa/esperó trobem dos parabolts. A la placa entrem per la dreta equipada amb 4 parabolts. L’original va pel díedre de la dreta. R3 amb dos parabolts i el burins.
El quart llarg està net hi ens haurem d’auto protegir i navegar per la placa vertical i amb algun passatge amb roca a controlar. La reunió la fem en un gran arbre i un parabolt.
El darrer llarg va a enllaçar amb la sortida de la via Tàrrega. Millor muntar reunió en el arbre per evitar fregament de la corda. Un darrer llarg de tràmit  seguim per uns passatges atlètics per uns blocs i sortim a les plaques cimeres, anem caminant cap a la dreta a buscar l’aresta.

La via està menys equipada de quan la vam obrir, els pitons marxen, ara anem sense martell i no és repiquen o també hi ha qui els treu, una opció és posar un parabolt en el seu lloc. Els llargs nets creant confusió del recorregut, algun parabolt puntual a part d’assegurar ens orienta. Aquest és el dilema, avui no hem fet res d’això. La via tot i una dificultat assequible de IV+/V atlètic però, no ha d’enganyar, ja què cal navegar i auto assegurar-se. La variant per la placa esperó està molt bé. Posant dos parabolts al primer i quart llarg podria quedar una via més assequible, però avui no ho hem fet i segueix al Limbo.

DADES:
Primera ascensió: 18/09/1983
Per: Xavier Samsó, Antoni Peris i Joan Asín.
Equipament: Poc equipada amb pitons, parabolts i bagues savineres.
Material: 10 cintes exprés i joc de friends de l’alien blau al Camalot del 2, tascons opcional.
Dificultat: V atlètic.

Per: Manel Benavent i Joan Asín.
al primer llarg
arribant a la R2
a la bona variant del tercer llarg
al quart llarg a navegar i auto assegurar

al darrer  llarg
FOTOCIM

5 comentaris:

Jordi Joan GV ha dit...

Home, almenys heu fet feina al 2n llarg, i força interessant.
Cal que hi hagi vies així, una mica "salvatges", on estiguis obligat a navegar i auto-assegurar-te. De les altres n'hi ha un fotimer.
La meva opinió és que els parabolts s'han de dosificar moltíssim, tal com heu fet al 2n llarg.
El primer llarg es pot protegir, i no recordo si l'alien blau que dius quedava bé... si és que si, jo el deixaria tal qual. És un llarg que t'introdueix molt bé a l'estil de la via.
La variant del tercer no l'he pas feta, encara que l'he vist. Més neta ha de ser, encara que augmenti una mica la dificultat mitjana.
Quant al quart llarg, no recordo com eren les assegurances que vaig col·locar. Si se'n pot col·locar una de bona al sortir de la reunió, i un parell o tres més després, podria quedar igual, doncs el segon i aquest llarg li donen caràcter i estil a la via. Si no es pot posar una de bona als pocs metres de iniciar-lo, un parabolt per disminuir el factor de caiguda estaria bé.
I per mi, res més.
Salut i amunt!

Jaumegrimp ha dit...

Vaja, aquesta també és teva? bona feina de restauració, encara que a mitges, s'agraeix.

joan asin ha dit...

Jordi Joan, és difícil de trobar el punt de fet nosaltres vam deixar alguna peça més de les què hi ha ara. De moment així la deixem.
Jaume, de restauració res hem tret una mica la pols, el primer i el quart estan nets.

Jordi Joan GV ha dit...

Si a vosaltres us sembla bé, pel que fa al meu primer comentari ja veus que jo confio molt en el vostre criteri, doncs ens coneixem de tota la vida i tenim la mateixa escola.
I qui ha de fer la feina, en últim terme decideix com ho fa, naturalment. Els demés, només mirem i opinem gratuïtament.
Una abraçada

Ricard Rofes ha dit...

Bon dia, hem repetit recentment la via i ens ha agradat força. Sobretot la segona tirada amb el flanqueig aeri, sota del sostre. Espectacular!
Referent al materia hem trobat que s'assegura amb flotant força be. Jo no afegiria cap expansió més, o com a màxim una a la sortida de la R3, on sí ens ha costat posar algun flotant als primers metres.
La variant de la 3a tirada ens ha agradat moltíssim. Placa vertical però ben equipada.

Enhorabona per aquesta via i el reequipament parcial fet.

Ricard