dimarts, 27 de març de 2018

SANT LLORENÇ DE MONTGAI. BARRANC FONDO. Vies TOTXA PETRA i MALALTS DE ROCA.

26/03/18. Avui la predicció meteorològica és bona, després de les pluges del cap de setmana, però no comptàvem amb la boira. La primera intenció era anar cap l’Alt Urgell, parem a Ponts i ja veiem què no és el millor dia per anar-hi. Després de valorar les diferents propostes, optem per anar a Sant Llorenç de Montgai.

Un cop a Sant Llorenç de Montgai, ens decidim pel Barranc Fondo i fer dues vies la Totxa Petra i la Malalts de Roca, què estant al fons del Barranc. Per accedir-hi anem per dalt.

Venint de Camarasa, quan arribem a l’alçada de pla Paret de l’Os agafem la pista a Vilanova de la Sal i seguim cap a La Pedra. Haurem de fer uns 2,5Km, després d’una corba i contra-corba una mica més endavant trobarem un un lloc a mà esquerra per aparcar el cotxe, fites. Agafarem un corriol direcció sud i què porta a la carena, fites. Trigarem uns 10 minuts. Un cop localitzat el final de les vies (hi han Fites), rapelem per la via Totxa Petra, en dos ràpels primer de 30m i segon de 60m.

Pugem per la via Totxa Petra en tres llargs de corda. La via està totalment equipada i només haurem de portar cintes exprés. Roca de textura curiosa amb conglomerat i calcari, sanejada però què amb una mica d’angúnia. A destacar el passatge desplomat a l’inici del segon llarg V+ o A0.

Un cop al cim anem a la R2 de la Malalts de Roca, fem un primer ràpel i veiem què no va a la R1, posem una baga per conduir el ràpel però quedem a la dreta, pendulant i flanquejant arribem a la R1. Un altre ràpel, aquest més tranquil ens deixa a peu de via. NO ES RECOMANABLE RÀPELAR AQUESTA VIA, millor fer-ho per la via La Adoptada amb un ràpel de 60m, ara ja ho sabem.

La via Malalts de Roca te dos llargs de corda, el primer per un díedre atlètic què ens porta a una placa sanejada,  amb còdols, tram delicat i obligat (V), abans d’entrar a la R1 trobarem una placa amb tres parabolt, V+/A0 o 6b. El segon llarg comença paer un díedre atlètic, per accedir a una placa compacte amb forats i alguna regleta. Al principi és deixa fer, després les assegurances van a la dreta, una mica baixes, nosaltres ho fem en A0, sortim a l’esperó per on pugem, passatges molt bons 6a i V+, nosaltres hem fet algun repòs. La placa s’ajeu i les assegurances s’acaben, seguim fins el ressalt final placa amb un parabolt (V). Un llarg molt bo amb roca excel·lent.

La boira i núvols ens han acompanyat mentre fèiem la via Totxa Petra, després ha sortit el sol i ens ha acompanyat a la via Malalts de Roca.

Per: Jaume Planell, Joan Asín


DADES VIA TOTXA PETRA

Equipada: 2015
Per: A. Rovira, J. Bernat
Equipament: Totalment equipada amb parabolts.
Material: 7cintes exprés.
Didicultat: V+. Obligat V/A0
Roca: Calcàri - Conglomerat.

DADES VIA MALALTS DE ROCA

Primera ascensió: febrer 2018
Per: Antoni Alarcón, Joan Baraldes.
Equipament: totalment equipada amb parabolts.
Material: 10 cintes exprés.
Didicultat: 6b. Obligat V/Ae.
Roca: Calcàri,  Conglomerat un petit tram

preparant el ràpel
primer llarg Totxa Petra
primer llarg Totxa Petra
segon llarg Totxa Petra
segon llarg Totxa Petra
segon llarg Totxa Petra
tercer llarg Totxa Petra
tercer llarg Totxa Petra
arribant a la R3
primer llarg Malalts de Roca
primer llarg Malalts de Roca
arribant a la R1

segon llarg Malalts de Roca
segon llarg Malalts de Roca
repòs al segon llarg Malalts de Roca
segon llarg Malalts de Roca
segon llarg Malalts de Roca
FOTOCIM

2 comentaris:

Jaumegrimp ha dit...

Malgrat les adversitats meteorològiques vam acabar be! Una bona jornada amb dues vies noves al sac. Fins la propera Joan !

joan asin ha dit...

Si Jaume encara vam poder escalar i coneixer un altre racó.