dilluns, 28 de juliol de 2014

TOZAL DE ESPELUNGA, Via "LOS DUENDES DEL VALLE"

El Tozal de Espelunga
24/07/14. El Tozal d’Espelunga és una de les moltes parets d’Ansó què et crida l’atenció, sobre tot quan passes pel congosta abans d’arribar al càmping de Zuriza. Ahir el vam estar veien tota l’estona mentre fèiem la via Gutz.

La via té una aproximació curta, deixem el cotxe a l’aparcament què té un pal pintat amb una ratlla vermella, just a l’esquerra del Tozal, travessem el riu i seguim les fites per un corriol amb pedres fins què anem a la dreta pel bosc a buscar una forta pendent herbosa fins a trobar l’antic camí d’Ansó a Zuriza. El seguim cap a la dreta passant pel peu de la paret, en un tram que el camí baixa surt un corriol què segueix la paret i ens porta a peu de via, parabolt visible.
la nostra ressenya
El primer tram de la via s’utilitza com entrada directe a la via Urdaburu, quedant una via més directe i difícil.
La via està molt equipada amb parabolts i pitons, però haurem de portar els friends per a completar les assegurances. No tindrem problemes per seguir l’itinerari gràcies a l’equipament. Els cinc primers llargs pugen rectes per díedres i un marcat esperó fins a una feixa. Flanquegem a la dreta passant per darrera d’una gran llastra en dos llargs de corda fàcils. Dos llarg verticals i mantinguts ens deixen a una zona herbosa, aquí hem dubtat, veiem un parabolt a la dreta i l’anem a buscar amb un llarg fàcil. Un marcat díedre ens porta al cim amb tres llargs de corda més, el segon és el més mantingut. La via és atlètica i combinem l’escalada lliure amb passos d’Ae, amb una dificultat obligada de V+/Ae.
Un cop a dalt del Tozal, comença la tercera part. Aviem llegit diferent versions de baixa totes amb final agònic, però. El nostre descens també ha tingut la seva història, encara que ara tenim clar quina és la millor opció (sinó està mullat). Seguim per les pendents d’herba, pujant lleugerament fins a uns pins característics, d’aquí s’intueix el gran torrent, l’anem a buscar. Una fita ens marca l’inici, anem baixant amb desgrimpades sempre per la dreta del torrent, trobarem tres ràpels un primer ràpel de 25m, el segon de 15m i el tercer de 25m. Desgrimpem un ressalt i hem de flanquejar cap a l’esquerra per pendents d’herba, fins a trobar el camí vell d’Ansó a Zuriza, el seguim direcció a Zuriza i quan estem un altre cop el torrent, baixem fins el riu i carretera que remuntem fins a l’aparcament.  Nosaltres no hem baixat pel darrer tram del torrent i l’error ha estat què el camí pujava fins passar pel peu de via i baixar pel camí d’aproximació, hem estat quasi tres hores, per la propera vegada ja ho tenim clar.
DADES
Primera ascensió: 10-11/08/2011
Per: José Vera, David Betllefell, Antonio García Picazo.
Equipament: Pràcticament equipada amb parabolts i pitons.
Material: Friends del 0 al 3 de Camalot, 15 cintes exprés, un estrep.
Dificultat: V+/Ae obligat.

Per: Juan Carlos Sánchez i Joan Asín
primer llarg

segon llarg

inici del tercer llarg pas atlètic i obligat V+

a l'esperó del quart llarg

cinquè llarg

flanqueig per la feixa


arribant a la R7

inici del difícil vuitè llarg

inici novè llarg 2 passos d'Ae

desè llarg

a la R10

arribant a la R10

al mantingut oncè llarg

al mateix llarg

darrer llarg, amaga un passatge de V+

FOTOCIM

El llarg descens
ressenya original de la via i el descens