divendres, 26 de juny de 2015

SERRA CARBONERA, PARET DE LES GRALLES, Via TERRA LLIURE

EL CIM 
25/06/15. Avui anem a la recerca de l’ombra a les Paret de les Gralles, a la Serra Carbonera.
Aquest  paratge agresta i salvatge, tan a prop i tan lluny a l’hora. De Camarasa anem a l’ermita de Sant Jordi pujant per la pista millor amb un vehicle alt o 4x4. Un cop a l’ermita seguim la pista fins el final en uns prats. Anem cap el nord per la vall i trobem les fites què ens porten fins el cim. Trobem una pedra pintada de vermell què ens indica el punt on hi ha el primer ràpel. Dos ràpels de 40m ens deixen en una feixa penjada, amb ajut d’una corda fixa baixem fins el peu de la paret. Anem cap a ponent arran de paret fins a un esperó on trobem una fissura amb dos claus.

Aquestes vies que comences rapelant-les primer sempre tenen aquell punt de no retorn....PEU DE VIA 

La terra lliure és una via cinc estrelles en el seu estil, cinc llargs de corda d’escalada atlètica a equipar, sempre vas trobant on poder emplaçar una assegurança flotant. La roca està molt sanejada i ara és pot dir què està molt bé, encara què sempre cal vigilar en aquesta paret. Una dificultat mantinguda en el V+ i algun tram més difícil al segon i quart llarg.
Avui la pedra tria qui comença, el Juan Carlos farà el segon i quart llarg.
El primer llarg comença en una fissura vertical, l’anem seguint fins què podem sortir a la dreta per una placa a la gran feixa, remuntem per l’herba fins a la paret on trobem la R1.
El segon llarg segueix per una fissura-llastra en tendència a la dreta fins un altre fissura què puja verticalment fins a la R2.
El tercer llarg puja per una canal- díedre fins a la R3. Aquí tenim una gran terrassa, a l’esquerra hi ha una R amb cadena i parabolts.
El quart llarg surt recte (pont de roca) seguim fins a un segon pont de roca, d’aquí hem de flanquejar a la dret per una cornisa fins a un marcat díedre, a la dreta hi ha un sostret, seguim aquest díedre fins a la R4.
El cinquè llarg sortim a l’esquerra de la reunió i pugem per un esperonat fins entrar a la canal  xemeneia, nosaltres hem pujat en díedre per l’exterior de la xemeneia, tram amb presa més petita. R5 al cim en un arbre.
Una bona via d’autoprotecció què no et deixa indiferent. Recomanable.
DADES
Primera ascensió: 11/09/1994
Per: C. García i Jordi Marmolejo.
Equipament: algun pitó i ponts de roca, reunions muntades.
Material: Joc complert de friends, de l’alien blau al Camalot del 4, repetir mitjants i camalots 1i2. Tascons. 14 cintes exprés. Bagues savineres.
Dificultat: 6a, obligada V+ a equipar.
Per: Juan Carlos Sánchez i Joan Asín

al primer llarg
inici segon llarg
segon llarg

tercer llag
arribant a la R3
inici quart llarg
en aquest punt cal flanquejar fins el sostret de la dreta

quart llarg
cinquè llarg 
fent la xemeneia per l'exterior en díedre
FOTOCIM

4 comentaris:

Jaumegrimp ha dit...

Felicitats! una via espectacular i de treballar-la.

joan asin ha dit...

Jaume una bona via.

Manel&Ita ha dit...

Felicitats Joan, aquesta queda a la llista de les pendents.

joan asin ha dit...

Manel és molt bona en el seu estil i molt recomanable.