dimecres, 11 de gener del 2012

SERRA DE BUSA, via PEUS NEGRES

11/01/12. La primera intenció amb en Ferran era anar a Canalda, però uns compromisos ens ha fet sortir més tard. Hem canvia el primer destí per a un altre del Solsonès, farem una segona visita a Busa per anar a la via Peus Negres, bastant repetida a la "blogesfera". 

Busa i les seves parets
 Busa...entorn propi solitari i místic, on trobem un conglomerat en diverses textures que ens assegura una aventura afegida a la pròpia dificultat de la via.  Amb en Ferran feia dies que no escalàvem plegats, el primer llarg i el quart han estat per a mi , en Ferran s'ha treballat els segon i el mantingut tercer totalment en lliure. . El descens l'hem fet a peu pel pla de Busa anant a buscar la pista/carretera que hem seguit fins el cotxe amb uns 40min, gaudint del paisatge i l'entorn contemplant el sol en el seu viatge cap l'oest. També és pot baixar amb ràpel per la via.
itinerari

RESSENYA:
Primera ascensió: novembre i desembre 2010 per Joan Vidal en solitari
Equipament: Parabols del 10, pitons (casolans) i un pont de roca
Material: Un joc de friends fins el tres de Camalot, tascons i 18 cintes exprés. Estrep opcional.
Dificultat obligada. V+,Ae.
1Ll. llarg amb caràcter per un díedre de roca vermella a equipar, al final sortim per l'esquerra a buscar una ampla fissura que ens porta a la R1, 30m. V, 6a (A1/A0). Roca a controlar en algun tram.
2Ll. seguim per rocam vermell per una fissura fins a un desplom que flanquegem cap a la dreta, pugem per la placa i/o fissura alternant passatges. La placa perd verticalitat i les assegurances allunyen. Trobarem un ressalt més vertical per entrar a la R2, 30m. 6a/6a+ (A0), V,V+.
3Ll Segueix per la placa un primer tram molt vertical amb bones preses fins un desplom que un cop superar, trobem la roca amb molsa fent la progressió més anguniosa si és fa en lliure. R3 35m. 6a,6b, 6a, 6c. També és pot fer en Ae combinant amb sortides en lliure.
4Ll de tràmit per arribar al cim, placa ajaguda amb dos ressalts. R4 30m. III,IV
INFORMACIÓ: ressenya original (Joan Vidal) a la nochedelloro, escalatroncs, Kutrescaladors, .......rocaineu, muntanyec, puretesclimb...
Via amb tres llarg força mantinguts i difícils, cal prestar atenció a la roca en algun tram del primer llarg i principi del segon. Molsa al final del tercer i quart llarg. Curta però intensa.
Per Ferran Álvarez i Joan Asín.

al primer llarg

segon llarg

al mantingut tercer llarg

arribant a la R4

al cim

de retorn pel pla de Busa

4 comentaris:

molimolano ha dit...

Ben cert el que has dit ...entorn propi solitari i místic, on trobem un conglomerat en diverses textures que ens assegura...
Un lloc amb unes característiques que ens deixa un regust inoblidable molt bo.
Tinc ganes de tornar, però amb tantes coses a la llista...
Salut.

joan asin ha dit...

Ei Montse sempre va bé tenir una bona llista d'ascensions pendents i que no faltin.

Jaumegrimp ha dit...

Encara no m'he estrenat a Busa, aquesta sembla una bona opció no? o m'en recomanes alguna altra per començar a conèixer la roca i la zona?

joan asin ha dit...

Jaume la Maneras de vivir és una de les clàssiques de la zona. Boan per la primera visita.