diumenge, 16 de desembre del 2012

PUNTALS D'ÀGER, via ESCALERA DE CARACOL

els Puntals d'Àger


15/12/12. Durant tot el viatge ens ha acompanyat la boira i la humitat, però al sortir de Balaguer direcció a Àger ens deixa…davant nostra l’espectacle de les parets del Montsec d’Ares.
La via “Escalera de Caracoles” va a l’esquerra de l’Ocells de Niló. Segueix un itinerari que combina plaques i díedres. En 5 llargs de corda arribem al cim del Puntal, però la via segueix anant a buscar un darrer ressalt a la dreta, què ens porta al cim (aquest llarg és pot evitar si volem). Al cinquè llarg la via original surt per l’esquerra per terreny “cutre” segons els aperturistes, és millor sortir per la dreta anant a buscar un desplom i díedre que ja estava obert. La qualitat de la roca és variable de molt bona a delicada en algun punt sobre tot a la segona part del segon llarg. Podem apurar el lliure fins el 7a o en V+/Ae, en el nostre cas el Pep ha agafat la primera opció i jo la segona, una via amb dos estils compatibles. Una via recomanable que amb el pas de cordades anirà millorant.


ressenya


RESSENYA:
Primera ascensió: gener 2012
Per: Kike Royo, Chavi Raventós, Luis Alonso
Equipament: Parabolts, pitons i ponts de roca.
Material: Micros i friends fins el 2 de Camalot, tascons i 12/15 cintes exprés.
Dificultat obligada: V+/Ae.
Aproximació: D’Àger agafarem la pista asfaltada que porta al coll d’Ares, la seguim fins a trobar una pista de terra que surt a la dreta i flanqueja tota la paret. Aparcarem el cotxe a la vertical dels puntals, un cop passada la canal de baixada del pany central, gran bloc a peu de pista.
Ll1. Comença en una placa vertical i mantinguda per anar buscar una llastra a l’esquerra i seguir recta fins a la R1 40m.
Ll2. És el més delicat en quant a la qualitat de la roca, primer hem de superar un ressalt amb preses romes amb tres parabolts on haurem d’anar buscant els passatges de dreta a esquerra. Un cop superat anirem buscar un marcat díedre on haurem de vigilar amb la roca. R2 30m
Ll3. Llarg mantingut, entrem per la dreta i flanquegem a l’esquerra fins a sota d’un díedre amb un bloc que ens barra l’entrada (6b+/Ae), seguim pel díedre fins a la R3 35m.
Ll4. Llarg molt bo de regletes amb bona presa. Anem a la dreta per entrar a la placa, trobem el primer tram menys difícil què dona pas a la placa un pel desplomada, on anirem en tendència a la dreta fins a la R4 30m.
Ll5. Aquí tenim dos opcions l’original per l’esquerra o la variant de la dreta. Sortim flanquejant a la dreta per un placa fins posar-se sota d’un desplom, pugem per la dreta de les assegurances i en posem a la vertical d’un gran pont de roca (tram desplomat i espectacular). Per pujar a sobre del pont de roca trobarem un pas força tècnic. Un cop superat seguim pel díedre, sortim a l’esquerra i per terreny menys difícil arribem al cim del puntal, R5 45m.
Ll6. Aquest llarg ens el podem evitar. Seguim per l’aresta caminant fins el peu del contrafort que tenim a la dreta. Aquest llarg comença amb un pas desplomat, ens el podem estalviar entrant flanquejant dos metres per sobre. Seguim per un díedre amb bones preses, ens haurem de barallar amb una savina i un cop superada anem cap a l’esquerra fins a l’esperó. Pugem fins a una placa que superem directament 6c (Ae). R6, 30m.
Descens: Seguim per la carena direcció Oest fins a trobar la canal de baixada que ens porta a la pista.
Per: Pep Bagué i Joan Asín



inici vertical i mantingut

el segon llarg amb roca més delicada, el Pep amb dues pedres 

el pas desplomat que dona pas al díedre del tercer llarg

al quart llarg

al flanqueig del cinquè llarg

a l'espectacular desplom del cinquè llarg

canvi de reunió

díedre del sisè llarg

FOTOCIM

4 comentaris:

Manel&Ita ha dit...

Joan, es veu una via molt xula, els detalls de la teva explicació m'han animat anar-hi. Felicitats per la via.

joan asin ha dit...

Manel&Ita, una bona via on cal treballar-la tant la dificultat com la roca al segon llarg sobre tot. Però del tot recomanable.

molimolano ha dit...

Àger és un dels llocs on conviuen diferents estils, bones festes!

joan asin ha dit...

Ei Montse quan dies...Bones Festes igualment per tu i en Xavier