dijous, 17 de maig del 2018

GORGES DE TODRA. ARESTA NORD (UNE ARÊTE DANS LA GORGE)


10/05/18. Segon dia a Todra, avui ja hem descansat després del viatge i el tast d’escalada a la paret dels Jardins d’Été. El Jaume, Ramón P., Manel i Eric van a la via Berbertraum, una via què té tots els ingredients per a ser una via de consum, què puja a “l’aguille des Palmeraies”. Amb l’Antonio i el Ramón S. anem a la l’aresta Nord a la sortida de la Gorge.
Aquesta via va ser oberta per B. Domech el 1969, seguint el terreny més evident. El 1990 Guy Abert equipa variants i el desembre de 2015 hi ha un re-equipament per Julio Soares, Catherine Rey i Abdul Fadili, deixant una via totalment equipada amb parabolts.

La via té dues parts diferenciades, els 7 primers llargs segueixen una marcada aresta-esperó, cercant els trams més verticals i mantinguts (V+,V,IV+), després el terreny canvia per deixar pas a una aresta què amb 6 llargs més senzills (IV-), ens deixen al cim.

No hi ha pèrdua per seguir la via, està totalment equipada amb parabolts, el primer llarg és el més difícil V+ o (V-A0). Amb un recorregut de +o- 500m. Amb 12 cintes exprés en tindrem prou.

El descens nosaltres l’hem fet anant a buscar un marcat coll a l’oest on trobem una fita, baixem per l’ampla canal seguint fites i anem en tendència a l’esquerra, alguna fita i un parell de des-grimpades en deixen a peu de via. Un altre opció és anar al mateix coll i baixar per la canal però anant a la dreta a buscar una marcada canal, més a prop de l’aresta, per on baixem trobarem tres ràpels.

En resum una agradable escalada llarga, equipada, de dificultat baixa, amb bones vistes. El primer tram és fa a l’ombra i la segona ja toca el sol. Molt Recomanable en el seu estil.

Per: Ramón Samarra, Antonio Iglesias, Joan Asín.
























FOTOCIM

2 comentaris:

Jaumegrimp ha dit...

Enhorabona, es veu molt estètica la via.

joan asin ha dit...

Una bona via plaent.