dijous, 15 d’abril del 2021

BOLA DE LA PARTIÓ. Via NÚRIA sortint per SIDDHARTA.


La Bola de la Partió és una de les Agulles amb identitat pròpia. Fa molts anys vaig pujar-hi per la via Santboiana però no havia tornat més. La via Nuria feia anys què la volia fer, però mai és posava bé per anar-hi. Però al final li arriba el seu dia.

La via Núria és una via què segueix una placa-esperó a l'esquerra de la via Santacana, per la vessant sud-oest, ombra fins mig matí. Oberta a cop d'expansió amb burins i què posteriorment és va re-equipar amb parabolts, s'ha deixat els burins vells. L'escalada és combinada amb artificial i lliure al gust, segons el nivell. La roca a l'inici és relliscosa i en general presenta alguna crosta. La via té tres llargs de corda i acaba al peu de la Bola final, per pujar-hi seguint la tònica de la via, la millor opció és fer-ho pel darrer llarg de la via Siddharta. La via és més exigent del què pot semblar a primera vista. Al primer i tercer llarg hi ha algun parabolt sense xapa, portar alguna cosa per posar-hi (femella, bagueta, tascó).

Via entretinguda i una bona opció a tenir en compte.

Per: Isabel Notivoli, Josep Estruch, Joan Asín.



DADES

NÚRIA
Primera ascensió : 1985
Per: Joan Oliva. Guillem Arias, Joan Coll, Jordi Britz, Pere Lluís Ibars.
Equipament: Parabolts i burins.

SIDDHARTA
Primera ascensió : 20/02/1983
Per:S. Chacón, B. Seculi, C. Correa, A. García, J.C. Serrano, X. Vidal.
Equipament: neta.

Material:  14 cintes exprés, estreps, alguna cosa per espàrrecs sense xapa.
Orientació: sud oest
Roca: Conglomerat.
Dificultat: V/Ae

Aproximació: De Can Maçana anem fins el Refugi d'Agulles, just abans d'arribar-hi agafem el camí de les Bessones a l'esquerra, a l'alçada de la Vespa agafem un corriol a la dreta què puja al peu de la vessant oest de la Bola de la Partió.

Descens: 2 ràpels 20-40m per la vessant sud.

Primer llarg (curt) per roca relliscosa.

Segon llarg, sortim directament per l'esperó molt vertical (Ae) fins què la paret ens deixa seguir en lliure fins una forat on fem la R2.

Tercer llarg, flanqueig a la dreta i pugem directament (A0) i després en lliure fins un altre ressalt vertical V/A0 (6a).

Canvi de reunió, flanqueig a la dreta a buscar la darrera reunió de la via Siddharta.

Quart llarg, sortim directament a buscar el desplom de la Bola on pugem en Ae, fins què podem sortir en lliure per arribar al cim.














FOTOCIM

1 comentari:

Jaumegrimp ha dit...

La Bola de la Partió sempre deixa satisfet, la pugis per on la pugis !