dissabte, 22 de juny del 2024

Via "ABIERTO HASTA EL ATARDECER". SERRAT INFERIOR D'EN MUNTANER. MONTSERRAT.


21/06/24. Avui toca matinal a l'ombra, ens decidim per la via "Abierto hasta el aterdecer", la via més assequible de la vessant oest del Serrat inferior d'en Muntaner.

Una via prou exigent amb una roca excel·lent. Recomanable.

Per: Isabel Notivoli, Antonio Gómez.



DADES

Primera ascensió: 2004

Per: Franc i Josep Escofet, Isabel Notivoli, Jean Ch. Peña.

Equipament: parabolts i dos pitons.

Material: 10 cintes exprés.

Dificultat: 6a. 5c/A0 obligat.

Orientació: oest.

Roca: Conglomerat.

Aproximació: De Collbató hem d'anar al Clot de la Mònica, pugem pel camí i a l'alçada de la Serrat d'en Muntaner hem d'agafar un corriol (fita) què ens porta al peu de la paret est. Seguim a l'esquerra a buscar la vessant oest, inici de la via al peu d'una gran llastra.

Descens: En ràpel per la via. Un de 50 fins R1 i un altre fins a peu de via. 

La via té tres llargs de corda, un primer mantingut de presa petita amb una entrada què et posa a lloc. El segon per un sinuós díedre què ens porta a un desplom un cop superat segueix un esperó mantingut amb presa petita on cal escalar entre assegurances. El tercer llarg per terreny ajagut fins un ressalt vertical què ens porta a la R3 des d'on rapelarem per la via. Dos ràpel un de 50m fins a la R1 i un altre fins a peu de via.

primer llarg


segon llarg




tercer llarg

FOTOCIM


dijous, 20 de juny del 2024

Via D'EN MARTÍ. ESPERÓ DE CAL FITÉ. CINGLE ROIG. SERRA DEL VERD.


19/06/24. Una via què va tenir el seu moment de glòria i què no cal oblidar...La via estava totalment equipada quan la vaig fer ara ja fa 22 anys, déu n'hi do. Ara alguns pitons ja no hi son on caldrà fer anar els "amics". Trobarem una escalada atlètica amb trams verticals i mantinguts què et deixen un bon regust.

Una clàssica a tenir en compte. Recomanable.

Per: Jaume Galban, Felip Linares. Isabel Notivoli, Joan Asín.

DADES

Primera ascensió: 24 març 1997.

Per: Manel Quevedo, Jordi González, Francesc Suñol.

Equipament: espits, pitons. Estava totalment equipada però en l'actualitat falten pitons.

Material: 15 cintes exprés, joc de Totems del negre al taronja o similars, alien gris, bagues per savines, algun mosquetó petit, estrep, baga pànic opcional.

Dificultat: 5c/A1, l'artificial del tercer llarg en lliure diuen què és 6a+.

Orientació: sud oest.

Roca: Calcària.

Aproximació: De Sant Llorenç de Morunys anem cap a Tuixent (LV-4012). Passem el poble de la Coma i les Fonts del Cardener, trobem un casa a l'esquerra i un trencall a la dreta (cartell CAL FITÉ). Seguim abans d'arribar trobem un aparcament a la dreta gran noguera. Seguim caminant per la pista passem Cal Fité i hem de pujar amb intuïció per prats a buscar una tartera què ens porta a peu de via al costat d'un gran bloc desprès, espits visibles.

Descens: De la R5 baixem pel bosc seguint un sinuós corriol  en tendència a l'esquerra, què ens porta a una mena de canal descens amb alguna des-grimpada. anem a la dreta i trobem un arbre amb una baga, podem des-grimpat i anem en flanqueig descendent a l'esquerra fina un gran arbre on trobem una instal·lació de ràpel de 35m millor fer-lo amb dues cordes. Un altre opció és Baixar amb Ràpel, abans d'arribar a la R5 trobem una instal·lació de ràpel a l'esquerra, dos ràpels de 59 i 55m volats.

Primer llarg, entrada vertical i atlètica a buscar una fissura ampla per on pugem, un cop superada, anem en tendència a l'esquerra per terreny fàcil a buscar una canal què ens porta R1 a la dreta. 25m.

Segon llarg, sortim a la dreta per un esperó i seguim per placa tècnica què porta a una fissura, un cop superada hem de passar a la paret i seguim  en tendència a l'esquerra a buscar unes alzines on trobem la R2. 25m.

Tercer llarg, sortim en tendència a l'esquerra fins a prop de  l'esperó pugem verticalment fins una plataforma on trobem la R3. Aquest llarg havia estat totalment equipat amb espits i pitons, falten pitons, haurem de col·locar-hi friends. Llarg mantingut i exigent. 40m.

Quart llarg, sortim a l'esquerra i pugem per un gran bloc, què dona pas a un díedre pas desplomat (atlètic) a sobre trobem la R4. 15m.

Cinquè llarg, segueix un marcat díedre vertical i mantingut 5b amb algun passatge de 5b+, un cop superat hem de canviar a un altre díedre a l'esquerra per on pugem fins el cim. Abans d'arribar trobarem una instal·lació de Ràpel a l'esquerra. 45m.

arribant a la R1

segon llarg



tercer llarg





quart llarg


cinquè llarg


arribant a la R5

FOTOCIM


divendres, 14 de juny del 2024

Via LOS DIABLILLOS. ESPERÓ REMACHA. SANT LLORENÇ DE MONTGAI.

13/06/24. Avui anem a Vilanova de Meià, però no era el dia així què ho deixem estar i ens anem a Sant Llorenç de Montgai. Com ja anem tard, repetim la via Los Diablillos a l'Esperó Remacha.

La via només té dos llargs de corda, però força mantingut i exigent, ara ja hi ha algun passatge polit què li donen un plus....El pas del primer llarg avui després d'intentar-ho, fem un pas d'Ae. Ens demana un escalada atlètica. La via està totalment equipada. 

Per: Isabel Notivoli, Jaume Galban, Joan Asín.


DADES

Primera ascensió: 1/05/2011.

Per: Juan Gutiérrez, Jaume Casas.

Equipament: Parabolts.

Material: 12 cintes exprés.

Dificultat: 6a-. 5b+/A0-Ae obligat.

Orientació: est.

Roca: Calcari. Algun passatge polit.

Aproximació: Evident.

Descens: En ràpel per la via o per la vessant sud. També podem baixar caminant.

primer llarg






segon llarg



FOTOCIM





dissabte, 8 de juny del 2024

Via FERNANDO LANJARÍN. GORRO FRIGI. MONTSERRAT.


7/06/24.
Avui un altre escalada a l'ombra, el Felip proposa anar a la vessant oest del Gorro Frigi. Com no ha fet cap via en aquesta paret ens decidim per la via Fernando Lanjarín, la primera oberta en aquesta paret.

Aquesta via m'agrada repetir-la de tant en tant. La via està equipada amb burins originals en bon estat, posteriorment és va re-equipar amb parabolts inter-calats i algun d'afegit. El primer llarg per placa vertical i mantinguda amb roca polida i amb una dificultat de 6a+, què podem fer al gust V+/A0 o V/Ae. El segon de navegació per una gran placa típica Montserratina amb dificultat moderada i gual què el tercer. El quart és un canvi de reunió de fet entrem a una canal i la seguim fins a una cornisa, R en un arbre. El darrer llarg per un esperó vertical fins a la R5 al cim.

Una escalada clàssica Montserratina amb l'ombra al matí.

Per: Juan Carlos Sánchez, Felip Linares, Joan Asín.



DADES

Primera ascensió: 1990

Per: Manel Pedro.

Re-equipada: 2010

Per: Jordi Pazo, Toni Mateu.

Equipament: parabolts i burins en bon estat.

Material: 15 cintes exprés.

Dificultat: 6a+. V/Ae obligat.

Orientació: oest.

Roca: conglomerat.

primer llarg





segon llarg




tercer llarg


cinquè llarg



FOTOCIM