dijous, 20 de juny del 2024

Via D'EN MARTÍ. ESPERÓ DE CAL FITÉ. CINGLE ROIG. SERRA DEL VERD.


19/06/24. Una via què va tenir el seu moment de glòria i què no cal oblidar...La via estava totalment equipada quan la vaig fer ara ja fa 22 anys, déu n'hi do. Ara alguns pitons ja no hi son on caldrà fer anar els "amics". Trobarem una escalada atlètica amb trams verticals i mantinguts què et deixen un bon regust.

Una clàssica a tenir en compte. Recomanable.

Per: Jaume Galban, Felip Linares. Isabel Notivoli, Joan Asín.

DADES

Primera ascensió: 24 març 1997.

Per: Manel Quevedo, Jordi González, Francesc Suñol.

Equipament: espits, pitons. Estava totalment equipada però en l'actualitat falten pitons.

Material: 15 cintes exprés, joc de Totems del negre al taronja o similars, alien gris, bagues per savines, algun mosquetó petit, estrep, baga pànic opcional.

Dificultat: 5c/A1, l'artificial del tercer llarg en lliure diuen què és 6a+.

Orientació: sud oest.

Roca: Calcària.

Aproximació: De Sant Llorenç de Morunys anem cap a Tuixent (LV-4012). Passem el poble de la Coma i les Fonts del Cardener, trobem un casa a l'esquerra i un trencall a la dreta (cartell CAL FITÉ). Seguim abans d'arribar trobem un aparcament a la dreta gran noguera. Seguim caminant per la pista passem Cal Fité i hem de pujar amb intuïció per prats a buscar una tartera què ens porta a peu de via al costat d'un gran bloc desprès, espits visibles.

Descens: De la R5 baixem pel bosc seguint un sinuós corriol  en tendència a l'esquerra, què ens porta a una mena de canal descens amb alguna des-grimpada. anem a la dreta i trobem un arbre amb una baga, podem des-grimpat i anem en flanqueig descendent a l'esquerra fina un gran arbre on trobem una instal·lació de ràpel de 35m millor fer-lo amb dues cordes. Un altre opció és Baixar amb Ràpel, abans d'arribar a la R5 trobem una instal·lació de ràpel a l'esquerra, dos ràpels de 59 i 55m volats.

Primer llarg, entrada vertical i atlètica a buscar una fissura ampla per on pugem, un cop superada, anem en tendència a l'esquerra per terreny fàcil a buscar una canal què ens porta R1 a la dreta. 25m.

Segon llarg, sortim a la dreta per un esperó i seguim per placa tècnica què porta a una fissura, un cop superada hem de passar a la paret i seguim  en tendència a l'esquerra a buscar unes alzines on trobem la R2. 25m.

Tercer llarg, sortim en tendència a l'esquerra fins a prop de  l'esperó pugem verticalment fins una plataforma on trobem la R3. Aquest llarg havia estat totalment equipat amb espits i pitons, falten pitons, haurem de col·locar-hi friends. Llarg mantingut i exigent. 40m.

Quart llarg, sortim a l'esquerra i pugem per un gran bloc, què dona pas a un díedre pas desplomat (atlètic) a sobre trobem la R4. 15m.

Cinquè llarg, segueix un marcat díedre vertical i mantingut 5b amb algun passatge de 5b+, un cop superat hem de canviar a un altre díedre a l'esquerra per on pugem fins el cim. Abans d'arribar trobarem una instal·lació de Ràpel a l'esquerra. 45m.

arribant a la R1

segon llargtercer llarg

quart llarg


cinquè llarg


arribant a la R5

FOTOCIM


2 comentaris:

Jaumegrimp ha dit...

Enhorabona ! Una via que ja et posa a lloc des d'el primer llarg.

joan asin ha dit...

Sí Jaume, jo la vaig fer l'any 2002, ara amb la falta de pitons col·locats és més exigent, el grau obligat és de 5c.