dimarts, 25 de desembre del 2012

MALANYEU, via NADAL



24/12/12. A Malanyeu podem trobar vies equipades generosament amb parabolts o espits i amb poc compromís, aquestes obertes en una segona etapa. Però les primeres vies obertes moltes d’elles per l’Amadeu Pagès en solitari o acompanyat als anys 80, tenen un tarannà d’escalada minimalista en quant a les assegurances i aprofita les possibilitats de trobar ponts de roca. Una de les primeres via va ser la NADAL i avui NIT BONA, és un bon dia per anar-hi.

Hem començat i sortit per la via, fent totes les reunions, però no portàvem el GPS i hem navegat una mica a la deriva.


Comencem la via aprofitant dos parabolts d’una via d’un llarg que marxa a l’esquerra. Pugem recta amb un acta de fe, anirem trobant de tant en tant algun pont de roca o burí fins arribar a una savina. Pensant en que tinc d’anar a l’esquerra a buscar la reunió, veig un pitó i ponts de roca. Començo a flanquejar, seguint ponts de roca, fins a una fissura ampla on hi ha una reunió?, la de la via la descobreixo uns metres més a dalt a la dreta, on arribo just amb les cordes de 60m. Un cop a la reunió veig que de la savina tenia que seguir recte a munt.
Una fletxa picada a la roca, indica que hem de sortir recte encara que no ho sembli. Només sortir un parell o tres de metres trobem un bon emplaçament per un tascó o micro, ja més tranquil torno a l’acta de fe, pujo fins un pont re roca. Aquí torno a deixar la via al veure un pont de roca a l’esquerra, quant em dono compte ja és tard per a rectificar. Després de dubtar i veient ponts de roca segueixo per la placa vertical i mantinguda, amb un festival de ponts de roca, fins a la R2 45m. Del primer pont de roca tenia que anar en tendència a la dreta a buscar un pitó?.
El tercer llarg és de tràmit per un terreny amb herbes i punxes fins al peu d’un díedre, on trobem dos burins on muntem la R3, 30m.
El quart llarg segueix el díedre amb passos atlètics, on ens haurem d’auto protegir, R4 20m.
La via et demana concentració i anar buscant els passatges, afegint assegurances, això si et dona la sensació de que estàs escalant. Em quedo amb la sensació de la feina mig feta, si més no, ara ja sé per on va la via, encara que per on hem anat ha estat molt bé.
Per: Felip Linares i Joan Asín

DADES:
Primera ascensió: 24/25.12.1983
Per: Amadeu Pagès
Equipament: just amb burins, pitons i ponts de roca (originals)
Material: aliens i friends fins 1o2 de Camalot, tascons, tricams i bagues per ponts de roca i savines. 15 bagues exprés.
Dificultat: V/V+ de continuïtat.
Informació: bona ressenya del Lluís, bloc romàntic guerrer. 
al primer llarg

a la placa del primer llarg

des de la R1
Afegeix la llegenda


arribant a la R2

al tercer llarg de tràmit

díedre del quart llarg
el díedre i la R4

FOTOCIM

8 comentaris:

Jaumegrimp ha dit...

Bona escalada d'aventura, enhorabona!

karles ha dit...

Si mes no, algú pot escalar, que amb la calipàndria que portem al damunt no eixim de casa!
La R a la fissura ampla correspon a una nova via de l'Amadeu Pagès (crec que encare no l'ha ressenyada)que va acabar d'obrir a l'Octubre i que, per casualitat, ens va convidar a fer la primera repetició. El L1 comença a l'esquerra de la via esportiva tot superant un ressalt (deunidó el ressalt, creuant l'esportiva i fins quasi be la Nadal per tornar cap a l'esquerra passant molt aprop de la R de l'esportiva. El llarg te 18 ponts de roca equipats (i res mes), que jo vaig reforçar amb 6 "amics". LA R es sobre un ferm pont de roca i 1 pitó a reforçar al gust. La via segueix amb la mateixa tònica fissura amunt amb 16 ponts de roca més. Malauradament, a la meva companya se li va resistir el pas d'entrada i vaig haver de baixar. L'Amadeu en va comentar que seria un 5/5+, però jo li posava un bon 6a per la continuïtat(hi cada pont de pedra que sembla pont de mico!).
Apa! A seguir gaudint de les festes!
krls

joan asin ha dit...

Jaume una escalada molt autèntica aquesta.
Ei Karles, gràcies per la informació, les variants que vam fer pels ponts de roca em van agradar molt cal anar concentrat.

karles ha dit...

vaig trigar quasi be 1h en fer el llarg i vaig arribar sicologicament esgotat i emocionalment exultant. tu mateix.

Amadeu ha dit...

Bon Nadal!
Es molt satisfactori veure que encara queden escaladors que gaudeixen amb aquest tipus d'escalada.
Felicitats per la Integral que heu fet, Joan i company.Ja heu pensat en posar-l'hi nom?.
Al coneixer tots els topans no atino a que els que hi aneu per primer cop no tot es tant evident.A la noche del loro hi trobareu bones resenyes.
Llàstima que no vaig pensar a explicar-t'ho: la via del costat es força nova i es diu Maria de ca l'Anglada.Es dedicada ala mestresa de l'Anglada que va morir l'any passat.No he trobat el moment de fer el croquis.
La barreja que heu fet es veu molt interesant i més difil que la Nadal.Estic convençut que hi tornareu per a fer-la sencera,je,je!
Molts records!
Amadeu

joan asin ha dit...

Karles així la recodes més je,je.
Amadeu aixó està clar que haurem tornar-hi, a veure si la reequipes que total son poques expansions,je,je. La variant pels ponts de roca sobre tot la del segon llarg és molt bona. Records

Gatsaule ha dit...

Molt bona via, o bona combinació de vies!! S'ha d'anar amb el cap fred per fer vies d'aquestes..., que no es repeteixen gaire! Enhorabona!!

joan asin ha dit...

Joan una bona via de navegació. Bon Any