dijous, 28 de juliol del 2016

SERRA D'ENSIJA. ROCA GRAN DE FERRÚS. Via SARABÀN.



26/07/16. Quedem amb el Remi per anar a escalar, una estona de propostes i de “tengui”, “no tengui”, aquesta no,?? i si anem a obrir una via, doncs aquí coincidim ràpidament. Tres propostes a la Serra d’Ensija, Roca Gran de Ferrús. El dimarts 19 ens hi arribem i després de descartar dues possibilitats ens quedem amb la què era més segura i ràpida. Fem tres llargs bastant ràpid i encarem la part final per una paret vertical, això ja canvia de caire i la progressió és més lenta i cal posar parabolts què s’acaben i cal deixar-ho, a uns 20-30m del cim.
Avui hi tornem i anem força ràpids fins a on ens havíem quedat, però per acabar-la hem estat una bona estona.


Aproximació: A la C-16 un cop passada la central Tèrmica de Cercs, direcció túnel del Cadí, trobarem un trencall a ma esquerra què haurem d’agafar direcció a Fígols (BV-4025). La seguirem fins el Pla de la Creu on trobarem una pista a mà dreta la seguim fins a trobar un altre trencall on agafarem la pista de la dreta què seguirem fins què no la trobem impracticable, on deixarem el cotxe (cotxe alt aconsellable). Seguim la pista i enseguida trobarem un corriol amb marques de GR, seguirem aquest camí passant per la masia en runes de Ferrús i què ens porta a la base de la Roca gran de Ferrús. A questa paret és molt gran, la paret per on va la via és l’última, així què anirem pujant fins què ja intuïm el coll. La via va per una marcada xemeneia a la dreta de la paret.


La via té quatre llargs de corda, dos de xemeneia i dos de placa. Roca bona però amb trams escamosos què hem sanejat, tot i així encara haurem de vigilar.

Primer llarg, de xemeneia on trobarem dos ressalts un al primer terç i un altre abans d’entrar a la R1(2 parabolts) 45m. 1 pont de roca i 1 parabolt, IV/V.
Segon llarg, seguim per la xemeneia sortin a un esperó i placa abans d’arribar a la R2(baga en arbre) 40m. 3 parabolts, 1 pitó, 1 pont de roca, IV/V.
Tercer llarg, segueix una gran placa per on haurem de navegar, primer ajaguda i què va guanyant verticalitat a mida què anem pujant. R3 (2 parabolts), 2 parabolts, III/IV/IV+.
Quart llarg, sortim a l’esquerra a buscar la placa pugem fins a un desplom (V+/Ae), sortim a l’esquerra i seguim per díedre fins què trobem barrat el pas, flanquegem a la dreta i pugem per la placa (V/V+/6a). Seguim per un díedre-canal (IV) què ens porta al ressalt final més vertical (V). R4 ( muntar-la en un Arbre) 45m. 8 parabolts. A l’esquerra, en un arbre mort, trobarem el ràpel (2 parabolts).

Descens en ràpel per la via, possible un ràpel de 60m (R4-R2) però haurem de desgrimpar dos o tres metres. També podem baixar caminant pujant i anant cap a l’esquerra, possiblement.

DADES
Primera ascensió: 26-07-2016
Per: Remi Brescó, Joan Asín.
Equipament: Pràcticament equipada amb parabolts, 1 pitó i 2 ponts de roca.
Material: 12 cintes exprés, joc de Totems, alien blau i bagues savineres. Estrep opcional.
Dificultat: 6a/Ae.

Via dedicada a Josep Lluís Alcaraz , tot un personatge.

Per: Remi Brescó i Joan Asín.

primer llarg
arribant a la R1 
segon llarg
segon llarg
placa per a navegar al tercer llarg
arribant a la R3
al vertical inici del quart llarg
quart llarg
FOTOCIM

5 comentaris:

paca ha dit...

molt bona! aquesta la faré....ben trobada!!! (PACA)

joan asin ha dit...

Ei Jaume a la placa de l'esquerra hi ha vies, però la xemeneia estava lliure. El Remi li tenia ficat l'ull.

paca ha dit...

ven vist1 que bó que es en Remi....

Jaumegrimp ha dit...

Felicitats ! via clàssica i evident, ara tinc curiositat pel nom de la via...vol dir alguna cosa?

joan asin ha dit...

Jaume età dedicada a un bon company i amic nostre Josep Lluís Alcaràz conegut com a SARABÀN