dissabte, 20 d’agost de 2016

DENT D'ORLU. Via ES POULIT L'ÉFAN.

19/08/16. La Dent d’Orlu ens depara una sobredosis de plaques per a practicar l’adherència en granit, una escalada peculiar què cal assimilar. Amb el Xavi ens arribem a la cara est a fer la via “Es Poulit l’Éfan”. La via ens ha fet treballar de valent, tot hi estar equipada amb parabolts, cal escalar entre assegurances. L’itinerari va buscant les plaques i per on més tira, al ser una via equipada les assegurances no sempre estan al punt millor per xapar, cosa què ens obliga anar buscant el passatge per arribar-hi. La ressenya està graduada amb l’escala francesa i l’hem trobat el grau car.

CAF Montagnards Ariégeois :  

Topos d'escalade

La via és mantinguda en el V/V+ amb algun passatge amb més grau, amb 9 llarg de corda fins a l’aresta i un més per l’aresta de IV, després encara ens quedaran 3 llargs més de II,III per l’aresta aèria (possible fer-la desencordat).

Informació de la via a http://cafma.free.fr/Orlu/fr_orlu.htm.

CAF Montagnards Ariégeois :  

Topos d'escalade

CAF Montagnards Ariégeois :  

Topos d'escalade

Primer llarg, 30m, mantingut, anem a buscar una placa rallada per una fissura per on pujarem amb passatges de bavaresa, darrers metres per placa. (V+/A0).

Segon llarg 48 molt mantingut per placa amb algun passatge desplomat, un pas entre parabolt en flanqueig a la dreta rar (pas Ae) després del primer desplom. És el llarg clau de la via. (V+/Ae).
Tercer llarg 45m, comença amb un passatge difícil i després la dificultat baixar anant a buscar les plaques entre una zona d’herba. V
Quart llarg 40m, llarg de placa d’anar fent cercant el passatge entre assegurances. V+.
Cinquè llarg 40m.sortim a la dreta a buscar un esperó per pujar per les plaques, un passatge en desplom. V mantingut.
Sisè llarg 35m.sortim en placa direcció a un sostre què barra el pas, abans d’arribar trobem un pas en placa, amb mala caiguda, què no el veig al final passo per la dreta anant a buscar la fissura de sota el sostre amb friends (sort què en portàvem). Després un cop superat el passatge del sostre anem fent fins a la R6. V-V+/A0.
Setè llarg 35m, seguim per plaques a la dreta l’itinerari va buscant per on més tira. V
Vuitè llarga 35m, sortim a la dreta per anar a buscar l’esperó pugem per un díedre desplomat i després seguim per plaques de l’esperó. V
Novè llarg 30m, segueix per plaques ajagudes en adherència fins arribar a la l’aresta. IV+.
Desè llarg 40m, per l’aresta. IV.
Encara haurem de seguir tres llargs de corda per l’aresta amb uns dificultat de II/III, bastant aèri.
En resum una via més difícil del què sembla a primera vista, mantinguda i grau “apretat” on cal treballar-se-la.
Material: 12 cintes exprés, joc de friends (opcional).
Per: Xavier Samsó i Joan Asín.


2 comentaris:

Jaumegrimp ha dit...

Enhorabona, una bona pila de metres de granit adherent! teniu dits?.....

joan asin ha dit...

Els dits s'hanquedat a la paret je,je,