dilluns, 8 d’agost del 2011

5ª AGULLA DE DELLUÍS, via TRES TRISTES TIGRES

4/08/11. Després de les tempestes d'ahir a la tarda, les previsions del temps son bones per avui. Aquesta és un zona d'aquelles que sempre tens pendent d'anar-hi, doncs la pujada a Aigües Tortes està restringida als vehicles i cal agafar els taxis que hi pugen. L'Antxi i en Llorenç també la tenen pendent així que ens hem posat d'acord ràpidament per anar-hi.


les Agulles de Delluí

A les vuit del matí ja estem a la parada dels taxis que surten de la plaça de Boí per sort podem omplir un taxi hi sortim puntuals cap a Aigües Tortes. La millor aproximació és seguir la pista fins el refugi de l'Estany Llong, on agafem el camí que porta al coll de Delluí, quan passem a l'alçada de les Agulles deixem el camí i pugem directament per la tartera fins a peu de via. Cal comptar dues hores, el camí però fa de bon pujar.

ressenya

La via està poc equipada, trobarem les reunions muntades amb dos espits i algun clau i espit aïllats pels llargs de corda. Cal portar friends fins el dos de Camalot i tascons.
El primer llarg comença a la dreta d'una marcada canal que ratlla tota la paret, per uns blocs que donen pas a una placa ajaguda amb passos d'adherència on cal equipar-la. R1 35m.
El segon llarg surt per una llastra a l'esquerra, pitó, que ens porta a una placa més vertical per on anirem buscant l'itinerari fins a trobar la R2 sota d'un marcat desplom. 50m.
El tercer surt directament trobem 1 espit si pugem recte alguna ressenya marca 6a, però per la dreta, itinerari més lògic, no passa de V. Seguim per placa en tendència a l'esquerra per anar a buscar la base d'un marcat esperó. R3 45m.
El quart llarg  segueix per l'esperó i grades fins a trobar la R4 a 45m. 
El cinquè llarg puja per placa fins a trobar la R5 a la dreta al peu d'una gran placa. R5 40m.
El sisè llarg va íntegrament per la placa molt vertical i mantinguda, en alguna ressenya hi marca V+, però a la nova guia marca V. Pel meu parer és un V molt mantingut. R6 35m.
El setè llarg segueix un altre placa de les mateixes característiques més curta però. R7 20m.
El descens el fem pel darrera baixant per pendents d'herba anant a busca una canal que al seu final la deixem agafant una vira a l'esquerra que ens permet salvar el ressalt final. Baixem fins a trobar el camí que porta al coll Delluí. Aquí tenim dos opcions tornar per camí de pujada (Refugi de l'Estany Llong) que haurem d'anar a la dreta. L'altre opció és seguir a l'esquerra fins arribar a l'alçada d'un llarg que el travessem direcció Oest fina a trobar un camí marcat amb estaques i que porta directament per fortes pendents al Pla d'Aigües Tortes. Nosaltres hem agafat aquesta opció quedant un itinerari circular, també haurem de comptar amb dues hores.
En resum un lloc idíl·lic i solitari, amb un entorn magnífic que bé val una visita. Ara que el coneixem i tornarem...
Per Arantxa Cardús,  Llorenç Vallès i Joan Asín.

a les plaques del primer llarg

arribant a la R1

entrant a la R2

sortida del tercer llarg

per l'esperó del quart llarg

al cinquè llarg

al mantingut sisè llarg

al darrer llarg

al cim, un mirador de l'entorn inmillorable

pendents i canals de baixada

2 comentaris:

Llorenç ha dit...

ja portava massa anys pendent escalar a Dellui, i crec que si algun dia puc hi tornaré! va ser tot un plaer compartir aquesta escalada!

joan asin ha dit...

Igualment llorenç i Antxi