diumenge, 19 d’agost del 2012

TRAVESSA VALL DE BEYS

impresionant cara Sud de la Dent d'Orlu
 11-12/08/12. L’Airege és un lloc ideal per a fer travesses, a la vall d’Orlu trobem la de la vall de Beys. Aquesta travessa la podem fer en dos dies, el primer sortint del darrer aparcament de la vall d’Orlu (de pagament a l’estiu), en tres hores efectives, arribem al Refugi de Beys amb una capacitat de 70 places. El refugi està ubicat a l’estany del mateix nom. El segon dia remuntem fins a la collada de Beys i baixem  per la llarga vall de l’estany de Naguille on necessitarem sis hores efectives.
La nostra intenció era escalar per la tarda a les agulles de Beys, però no ha estat possible, al mig dia s’ha tapat de cop i s’ha posat a ploure… una llàstima per que la zona promet, encara que cal tenir en compte una llarga aproximació fins a peu de les parets. Calcular 3h fins el refugi i 1 hora i mitja fins a les agulles. Al costat del refugi també hi ha vies de tres llargs i esportives, aquesta ha estat la nostra opció B, però tampoc ha estat possible.




11/08/12. D’Ax les Thermes, anem cap a la vall d’Orlu, és millor anar amb dos cotxes, si no tindrem un suplement d’una hora per tornar a buscar el cotxe. Deixem un vehicle a les Forges d’Orlu (central elèctrica) i continuem fins el final de la carretera on trobem l’aparcament (de pagament a l’estiu) 1130m.
El camí segueix per una pista que s’endinsa a la vall, anirem seguim els senyals vermell i blanc del GR7. Després de passar per la Jaca de Sahues seguim fins a trobar un trencall a l’esquerra on comença un camí que puja pel bosc, guanyant desnivell fins arribar a l’estany i refugi de Beys a 1954m. Cal preveure tres hores més les aturades.









12/08/12. Al matí s’aixeca emboirat i amb poca visibilitat. Sortim resseguint el llarg i els senyals del GR7, fins el final on trobem un indicador. Deixem el GR i seguim cap a la collada de Beys, senyals (carabassa i vermell). Deixem els núvols a la vall i el sol ens acull, així com les marmotes i isards que ens van observant a mida que anem guanyant desnivell.  La collada a 2345m és un bon mirador de l’entorn. Ara davant tenim una llarga i variada baixada. Primer trobem una pedregam amb camí ben fressat que ens porta fins a la cabana d’Eychouze, hi ha una central meteorològica, passant per un primer llac. El camí segueix sense perdre gaire desnivell per la banda esquerra de l’Estany de Naguille. Aquí tornem a endinsar-se dins del núvols. Arribat al final de l’estany trobem la presa. El camí ara segueix per l’humit bosc amb forta pendent, fins arribar a l’aparcament on trobarem el primer cotxe, si no encara ens quedarà una hora per l’aparcament superior on haurem deixat el cotxe. Cal preveure 6 hores efectives, sense comptar amb les aturades.
Resum. Desnivell pujada primer dia 774m (1180m-1954m), segon dia  390m (1954m-2345m). Desnivell de baixada 1373m (2345m-912m). Horari efectiu, 3h el primer dia i 6h el segon.
Per Neus, Montse, Joan B i Joan A.

















3 comentaris:

Gatsaule ha dit...

Una bona volta, Joan. Quan la vaig fer em va agradar tant, que la vaig acabar enviat al Vèrtex i la van publicar com a fitxa!

Joan Baraldes ha dit...

Ei Joan,

Van ser dos dies gaudint d'un paisatge extraordinari i d'una fresca que ara trobem a faltar !! llastima que la pluja no ens va deixar escalar.

joan asin ha dit...

Joan feia temps que la volia fer és una bona excursió.
Ei Joan B va està força bé, llàstima de la pluja de la tarda, haurem de tornar-hi, je,je.