dimecres, 29 de juny del 2016

PARET DE CATALUNYA, Via ATEUS

28/06/16. Fa un any em vaig fracturar el peroné, al torçar-me el turmell fem l’aproximació a aquesta via. Avui estem sols en aquets racó del Montsec profund i superem la primera dificultat, arribar sans i estalvis a peu de via. Avui la predicció és de sol amb pujades de temperatures, ja estem recuperat de la calorada d’ahir baixant del Peladet. A les vies curtes de la Paret de Catalunya dona temps de fer-les pràcticament a l’ombra, ó coincidint amb el sol cap el final de la via. A la baixada però estarem  acompanyats pel sol.
Per l’aproximació  seguim el camí transversal direcció nord fins arribar més o menys a l’alçada de la via, pujarem per un llom, anirem trobant alguna fita i algun corriol sinuós. Abans d’arribar a peu de via  haurem de grimpar per una canal.
Aquesta és una bona via d’autoprotecció, trobarem poc equipament tret del sisè llarg de placa.
El primer llarg supera un ressalt per arribar a peu d’un marcat díedre, R1(2 ponts de roca) 15m. V.
El segon llarg comença per l’ample fissura per passar a la placa de l’esquerra (1parabolt) flanquegem per agafar un altre fissura que seguim fins a la R2 cal muntar-la amb friends, 30m. V, 6b(A0), 6a, V.
El tercer llarg segueix un marcat díedre gris quan s’acaba sortim a l’esquerra i seguim pel díedre un altre cop fins a la R3, arbre, 25m. 6a,V.
El quart llarg segueix un marcat i mantinguta díedre totalment net, on podrem anar posant friends al gust, el Camalot del 4 és posa la mig, guardar un del 3 per la part final. R4, 1 parabolt i un pitó, 40m. V+, amb un tram de 6a.
Al cinquè llarg la qualitat de la roca canvia radicalment, haurem d’anar controlant la roca, pugem per un esperonet, després placa fins a una bretxa aquí haurem de pujar per la dreta d’una agulla, passatge d’encastament per arribar al R5, 2 parabolts, 35m. V sobre tetri-roca.
El sisè llarg és curt però intens, sortim a l’esperó de l’esquerra, parabolt, 6b+ o V+/Ae, pugem uns metres fins a un desplom amb dos parabolts, 6b+ (Ae) sortida fins a una llastra, tascó i pitó, d’aquí hem de passar per la dreta d’una llastra què amenaça en sortir volant. R6,arbre, 20m. 6b+, (V+-6a/Ae).
Fem un tram herbós fàcil fins a dins de la canal, muntem reunió al peu d’un canal xemeneia. Darrer llarg per la xemeneia amb passatge estret barallant-se amb un arbre, R7 a muntar en algun arbre, IV.

La baixada caminant cap el sud fins a trobar les fites de la baixada què ens retornen al Prat.

Bona via d’autoprotecció amb DN Montrebei.

DADES
Primera ascensió: 2014
Per: Hèctor Sala i Luís Alfonso.
Equipament: Alguns parabolts, pitons, ponts de roca.
Material: Joc complet de friends del o al camalot del 4, repetit alguns de mitjans i del 1o 2 de camalot, joc de tascons i estrep si anem justos de grau. 14 cintes exprés.
Dificultat: 6b+. Obligada V+/6a-Ae.

Per: Josep Santasusana, Remi Brescó i Joan Asín.  
primer llarg
segon llarg
tercer llarg
al díedre del quart llarg
quart llarg
sisè llarg
setè llarg
FOTOCIM