dijous, 27 de gener de 2022

Via UMAMI. PUIG D'ESPIES. SERRA DE SANT JOAN.

26/01/22. Havíem vist una línia evident què pujava al Puig d'Espies a la Serra de Sant Joan, vam anar-hi  amb el Remi i la sorpresa va ser veure uns pitons al primer llarg?. Després de dubtar anem a la dreta a buscar l'opció B, al final ens decidim i fem un llarg i mig, vam tornar-hi dos cop més i avui l'hem pogut acabar. L'obertura ha estat mé laboriosa del que pensavem.

La via té vuit llargs de corda, semi-equipats on cal completar les assegurances amb flotants. La paret un tant caòtica fa que calgi anar obrint pas amb una certa intuïció. La via segueix un marcat díedre en els tres primers llarg i després més sinuòs fins el cim. El tercer llarg és el més exigent.

La via encara esta tendra i cal vegilar en algun tram. Hi ha algun tram amb terra que s'anirà netejant per la pluja i /o repeticions. Via d'aventura.

Per: Remi Brescó, Joan Asín.


DADES

Primera ascensió: 26 gener 2022.

Per: Remi Brescó, Joan Asín.

Equipament: Semiequipada amb parabolts, ponts de roca i algun pitó.

Material: 14 cintes exprés, joc de totems, del negre al taronja i semàfor aliens, bagues per savines, estrep, (tramposa opcional), estrep.

Dificultat: V+/A1 a equipar.

Orientació: Sud

Roca: Calcari. La via està tendra i cal vigilar amb la roca en algun tram.

Nom de la via: UMAMI és el cinquè gust ,(potència el gust). En el nostre cas potència l'escalada semi-equipada però on cal escalar i equipar els passatges entre assegurances, mantenint l'atenció.

Aproximació: Arribats a Montinessell agafem la pista de Santa Fe, fins a trobar una corba molt tancada (180º) a un Km, aquí comença l'aproximació punt blau i fita. Per aparcar és millor seguir la pista fins a un gran despreniment on podem deixar el cotxe i retrocedir fins a la corba. Un camí/corriol fàcil de seguir punts blaus i fites, flanqueja per sota d'un contrafort fins què podem pujar a la dreta d'una canal. Arribats a peu de paret haurem de flanquejar a dreta hem posat alguna fita. Inici de via per un díedre, en una zona desplomada de roca vermella, fletxa picada. 30 minuts.

Descens: Del cim del Puig d'Espies. Seguim carenant (cap a l'est) fins a un coll on trobarem un filat, baixem a buscar la pista de Santa Fe, que ens retorna a on hem deixat el cotxe. 1 hora.

Primer llarg, pugem per un díedre fins a un pitó, és pop reforçar amb un totem negre, flanquegem a la dreta per una placa a buscar un esperó que ens porta a un díedre, flanquegem a l'esquerra horitzontalment a buscar la R1 en uns arbres. 30m. 2 pitons, 2 parabolts, 1 baga en arbre. Cal vigilar amb el fregament, bagues llargues.

Segon llarg, pugem per la placa de la dreta d'una cova, V+/A0 (Ae) anem a l'esquerra per una placa a buscar un díedre-canal per on pugem (tram amb terra) fins a la R2 en arbres. 25m. 2 parabolts, 1 pont de roca i baga en savina.

Tercer llarg, és el més exigent, sortim a la dreta per una placa, després del primer parabolt cal posar el totem taronja, pas llarg per agafar el següent parabolt, seguim per la placa (V+/Ae), tram per terreny més ajagut fins el proper ressalt vertical per on pugem, la roca va perdent consistència a mida que anem pujant (hem sanejat però cal vigilar), del darrer parabolt anem a l'esquerra a trobar la R3, 3 parabolts. 8 parabolts, 1 pitó.

Quart llarg, sortim a la dreta i pugem per una placa a equipar (V+/A0) fins un parabolt anem a l'esquerra per posar-se a sobre d'un gran bloc, seguim per un terreny de grades en tendència a l'esquerra (pont de roca) pugem uns metres, podem posar  un totem negre, anem a la dreta i pugem per un díedre fins sots d'un desplom. R4, 30m, 1 parabolt a reforçar (alien). 1 parabolt, 1 pont de roca.

Cinquè llarg,sortim a la dreta i pugem per un díedre primer i després per un esperó, travessant un túnel vegetal, al final de l'esperó flanquegem a l'esquerra per una placa a buscar la R5, 30m, 1 pont de roca, 1 pitó. 2 parabolts.

Sisè llarg, pugem per una bavaresa atlètica (V) i anem a buscar un díedre per on pugem a la R6, 30m, 1 parabolt, baga en savina. 3 ponts de roca, baga en savina, 1 pitó.

Setè llarg, sortim per un díedre i seguim per unes grades fins a la R6, 30m, 1 parabolt a reforçar (alien groc).

Vuitè llarg, sortim amb un passatge de V i seguim per terreny més ajagut fins una fissura/díedre per on pugem, un cop superat seguim per terrens fàcil fins un darrer ressalt (IV) per entrar a la R8, 30m, 2 parabolts. 2 parabolts.

Via d'aventura semiequipada on farem anar els flotants al gust.
primer llarg
tercer llarg


quart llargcinquè llarg


setè llarg

vuitè llarg


FOTOCIM


3 comentaris:

Manel&Ita ha dit...

MOLTES FELICITATS!!! Es veu molt interessant hi haurem d'anar. Gràcies !!

joan asin ha dit...

Gràcies Manel&Ita

Jaumegrimp ha dit...

Una bona feinada, enhorabona !