dimarts, 3 de maig del 2022

Via TÀTARS DE CRIMEA. SERRA DE BUSA.


3/05/22. Anem a la Serra de Busa a fer la darrera via oberta per Joan Vidal. El dia està amb núvols amenaçadors, tot i així anem fins a peu de via. Fem el primer llarg, cauen unes gotes que no van a més i anem fent fins arribar al cim, just on ha començat a caure un plugim que ens ha acompanyat durant el descens que hem fet caminat.  A l'alçada de la R2 uns 8 metres a la dreta en un forat, hi ha un niu de voltors, millor esperar un temps per a repetir la via.

La via te sis llargs de corda, els dos primers força verticals i mantinguts, sort de l'equipament. Els altres ja és deixen fer millor, cal anar en compte amb la roca, tot i estar molt sanejada, encara està tendra i podem trobar algun còdol juganer. La via és pot fer apurant el lliure o en V+/Ae obligat.

Nosaltres hem baixat caminant, en 45 minuts, també és pot baixar en ràpel per la via Peus negres a la dreta, des de la R6.

Per: Ramir Aparisi, Joan Asín.



RESSENYA JOAN VIDAL

DADES 

Primera ascensió: març-abril 2022
Per: Joan Vidal.
Equipament: Totalment equipada amb , parabolts, pitons.
Material: 12 cintes exprés, estreps. 
Dificultat: obligada V+/Ae
Orientació: sud 
Roca: Conglomerat.

Aproximació: De Solsona agafem la carretera cap a Berga, la seguim fins a trobar un trencall cap a Besora, la seguim trobarem indicacions de Busa. A l'arribar on la carretera va a l'esquerra on marca Busa, anirem a la dreta seguim la carretera fins que és fa pista, baixem fins a trobar un zona on podem aparcar, surt una pista a l'esquerra , hi ha una bassa d'aigua. Pugem per la pista fins a l'alçada de la paret on trobem unes fites que ens porten a peu de via, on hi ha una cova.

Descens: Del cim anem cap a l'oest, seguint la carena, amb algun sifó, fins a veure un mirador. Hem de baixar per la canal abans del mirador, trobarem fites i arribarem a la pista, per on baixarem fins el cotxe, uns 45 minut/1h. També podem baixar des de la R6 en ràpel per la via Peus Negres.

Primer llarg, uns passatges atlètics donen pas a la placa vertical i mantinguda on anem seguint les assegurances fins a la R1 penjada.

Segon llarg, sortim a l'esquerra amb uns passos d'Ae seguim per un díedre i entrem a la R2 en flanqueig  a l'esquerra (Ae).

Tercer llarg, pas d'A0 per entrar a un díedre pugem uns metres i anem en tendència a la dreta per un esperó vertical. Arribats a una savina anem a dreta per terreny fàcil però amb roca a controlar fins a la R3 en un forat.

Quart llarg, sortim a l'esquerra i trobem uns passatge atlètic per un díedre, seguim per l'esperó amb bones preses, fins a un arbre on hem de seguir per la placa vertical de la dreta fins a la R4.

Cinquè llarg, directament per la placa amb molsa Ae, fins a sortir en lliure i arribar a la  R5.

Sisè llarg, sortim verticalment i anem a la dreta fins a la R6, d'aquí podem baixar en ràpel o seguir fins el cim.
cova peu de via

primer llarg



segon llarg




tercer llarg



quart llarg


cinquè llarg


sisè llarg

FOTOCIM