dimarts, 24 de maig de 2022

Via LA PRÒTESIS. ROCA GRAN DE FERRÚS. SERRA D'ENSIJA.


23/05/22. La Roca Gran de Ferrús, gaudeix d'un entorn bucòlic, poc visitat amb una escalada i rocam peculiar on tots els itineraris tenen el seu que. A finals de l'any 22021, Jaume Clotet "Paca", per a celebrar la seva Pròtesi, li dedica una via.

El tarannà és d'una via totalment equipada, on s'imposa una escalada combinada (segons el nivell), les assegurances allarguem i en els Ae sovint cal pujar al últim graó. Uns aliens i els Camalots 0,75,1,2 poden anar bé. Els dos primers llargs s'han apurat en lliure i trobem algun passatge força obligat. La Roca està  sanejada i és bona/correcta, tret d'algun tram on cal vigilar. Després de la R6 quan enllaça amb la Directa Anna, la qualitat de la roca és delicada, tot i que la dificultat és baixa cal anar en compte. Si la via és repeteix pot quedar una bona opció d'aquesta paret.

Una via que cal anar digerint "piano, piano", més exigent del que pot semblar a primera vista. Via recomanable en el seu estil.

Per: Ramir Aparisi, Joan Asín.DADES

Primera ascensió: 24-25/10/2021.
Per: Jaume Clotet "Paca". Dois primers llargs en lliure per "Potronko"
Equipament: Totalment equipada amb  burins extra llargs (plaquetes petites Kop de Gas), pitons i parabols (reunions).
Material: 20 cintes, estreps, semàfor aliens #0,75,1.2. Al segon llarg hi ha un passatge molt llarg, és veu una flaqueta, en aquest passatge va bé alguna andròmina llarga.
Dificultat: V+/Ae. 
Roca: Conlomerat/calcari.
Orientació: sud-est.
Informació: Jaume Clotet "Paca"

Aproximació: De Berga un cop passada la central tèrmica hem d’agafar el trencall a mà esquerra direcció Fígols. Seguim aquesta carretera uns 12 Km. Un cop arribats al Pla de la Creu, a la dreta surt una pista seguim indicacions GR, arribem a una cruïlla de pistes (font de la Bruixa) seguim rectes pel GR, passem uns bolcs grossos (abans tallaven el pas) seguim fins el final on podem aparcar. La pista té alguns trams en malt estat, sobre tot si ha plogut, millor anar amb un cotxe alt o 4x4, si anem amb cotxe baix haurem de deixar-lo al començament de la pista.
Agafem el camí amb marques de GR passant per la masia en runes del Ferrús, seguim fins a prop de la paret, després d'un forta pujada, trobem un bloc al camí amb marca de GR, just en aquest punt surt un corriol direcció a la paret, abans d'arribar flanquegem a la dreta fins l'esperó, pitó i burins visibles. 30 minuts.

Descens Un cop a la R8, cal remuntar les pendents herboses fins el cim de la Roca del Ferrús, en un coll veiem un corriol que flanqueja per sobre de les parets fins a un coll, gran fita, a partir d'aquí seguim les marques vermelles i fites que ens porten al GR  que ens retorna al punt de partida. 1:30h llarga.

Primer llarg, comencem per una placa en flanqueig a la dreta a buscar l'esperó per on pujarem fins a la R1.

Segon llarg, sortim a la dreta a buscar la placa vertical per on pujarem en escalada combinada en el nostre cas, al primer tram trobem un passatge que allarga molt, hi ha una falca en un forat, nosaltres ens hem ajudat amb un allargo per xapar el burí, la resta ja és va fent. Llarg vertical i mantingut.

Tercer llarg, sortim a l'esquerra i seguim per un esperó amb ressalts per anar a buscar una fissura díedre, que ens porta a la R3.

Quart llarg, sortim a la dreta i pugem per un esperó fins a un burí on hem de flanquejar a la dreta per una zona bruta i pujar fins a un arbre se, seguim per un díedre fins a la R4.

Cinquè llarg, pràcticament en Ae amb una entrada en lliure al final a la R5.

Sisè llarg, sortim a la dreta i pugem per un marcat díedre/fissura, amb bones preses, al final anem a la dreta a buscar unes grades que ens porten a la R6.

Setè llarg, sortim directament per uns placa/llastra fins un desplom, anem a l'esquerra i seguim per les grades amb ressalts de la via Directa Anna, roca descomposta, R en una savina als 50m.

Vuité llarg, seguim per un esperó 25m fins una R (Directa Anna).

A  partir d'aquí fem un llarg més per pendents herboses i després seguim caminant.

primer llarg


arribant a la R1

inici segon llarg

segon llarg

tercer llargf


arribant a la R3

quart llarg

al díedre del quart llarg

cinquè llarg


festival de còdols al sisè llarg

arribant a la R6

setè llarg

vuitè llarg

FOTOCIM

el retorn


6 comentaris:

Jaumegrimp ha dit...

Felicitats ! no sembla senzilla no !

Manel&Ita ha dit...

Enhorabona, una via que sembla que cap anar per totes. A veure si la podrem fer. Gràcies per explicar-ho..

joan asin ha dit...

Gràcies Jaume

joan asin ha dit...

Gràcies Manel &Ita

paca ha dit...

Benvolgut Joan:Gracies per haver fet la primera repetició,m´ha fet molta il.lusió.M´agradaria quedar algun dia amb Tu per per pagar-te la cervesa que et toca. Si pots contactar per aqui, t´ho agraire!!! FESTADELPACA@HOTMAIL.COM. Salut i roca!

Josep Santasusana ha dit...

Molt bona línia del Paca, que el company Eduard Ferrer ha alliberat en cap de corda, graduant de 6b+ els passatges més punyents del 5è llarg. 3h 25' en cordada de dos. Duiem friends però no els hem posat.