dilluns, 16 de gener del 2023

DÍEDRE BLANQUETA. PALA ALTA. MONT-ROIG

14/01/23 dissabte. El "Díedre Blanqueta" és la gran clàssica del Mont-Roig, una via imprescindible. La via és repeteix molt cosa què és nota amb la roca polida en els passatges atlètics del díedre sobre tot.  El grau adaptat de la via és un bon 6a al meu parer. La via està semi-equipada i caldrà completar les assegurances amb friends i tascons. La via és pot fer en quatre llargs de corda, però si la volem fer durar és recomanable fer-la en 6 llargs, com hem fet nosaltres avui.

Via molt recomanable, imprescindible.

Per: Isabel Notivoli, Joan Asín.



DADES

Primera ascensió: 20/05/1971.

Per: X.Garreta, E.Valentí, E.Bachs, X.Martínez.

Equipament: parabolts, espits, pitons.

Material: 12 cintes exprés, joc de friends fins C2, tascons, bagues per savines.

Dificultat: 6a. Obligat V+/A0.

Orientació: sud.

Roc: calcari.

Accés: De Balaguer hem d’anar a Vilanova de la Sal per la LV-9046 des de Gerb. A la sortida del poble hem d’agafar una pista a ma dreta direcció a l’ Ermita de Montalegre. Haurem d’agafar la pista de la dreta què porta al Coll de Porta on aparquem, millor anar amb 4X4 o cotxe alt, sinó cal aparcar abans d’un corba de 180º al peu de les parets, a la vertical de Pelat oest i Pala dels Pelats, més recomenable.

Aproximació: Per la pista fins a la vertical de la via i pujar pel sòcol fins a peu de via, DE picades.

Descens: caminant cap a l’est a buscar la pista a l’alçada del Coll de Porta i per la pista fins a on hem aparcat el cotxe.
 
Primer llarg, pugem per un díedre (parabolt visible) a l'alçada d'un arbre anem a la dreta i pugem per la placa en tendència a l'esquerra fins a la R1.

Segon llarg, sortim a l'esquerra i pugem verticalment (2 espits) i anem en flanqueig ascendent a la dreta fins a trobar la vertical (2 parabolts) per un pugem fins a la R2.

Tercer llarg, sortim verticalment per un díedre (parabolt)  i seguim per la placa en tendència a l'esquerra fins  el marcat díedre (recomanable muntar R amb un parabolt i friend),pugem pel díedre passatge atlètic desplomat amb bona presa però relliscosa (polida), sortim a la dreta a buscar la R3.

Quart llarg, pugem per una placa díedre i anem a la dreta a buscar la R4.

Cinquè llarg, seguim el díedre amb un primer tram més difícil 6a (V+/A0) i després V atlètic fins a la R5.

Escalada atlètica.

primer llarg



segon llarg


tercer llarg





quart llarg

cinquè llarg


FOTOCIM

CIM

Montse i Emili obrint una nova via  a El Pelat Oest