divendres, 12 d’agost del 2011

PELADET ORIENTAL, via BERNATAC

11/08/11. Tot i estar a l'agost,  amb aquest estiu que està fent en animen a anar al Peladet Oriental a fer la nova via BERNATAC, oberta el passat gener per Antón García en solitari. L'orientació d'aquesta paret permet escalar a l'ombra fins a les 12 o 13h.
Es pot trobar informació de la via al VERTEX nº 236.

El Peladet Oriental a l'ombra fins a les 12h
Altre cop a aquest racó solitari i tranquil, des de Rúbies intuïm l'itinerari de la via més o menys. La via comença just a l'esquerra de la via Maduritas Calientes que te com a referència una baga en un pont de roca a la placa. La via comença en un marcat díedre on és veuen força espits. La via esta equipada amb espit cal portar 15 bagues exprés, el semàfor d'alien , estrep i ganxo opcionalment que pot ajudar en algun pas si anem justos de grau.

resseya aproximada

El primer llarg comença per una placa fins entrar a un díedre, al final sortim per la dreta i seguim directament per la gran placa vertical i mantinguda, on trobarem preses però que en mica en mica és van carregant el braços. R1 45m molt incòmoda estrep útil.
El segon llarg surt per la dreta amb uns passos desplomat  en tendència a la dreta fins el peu d'una placa un pel ajaguda però llisa amb dos espit, del segon  espit la paret és posa vertical, aquí és pot fer un pas de ganxo i posar un alien verd en un forat, a una llastra també podem posar un alien groc, un cop equipat fem el passatge molt atlètic amb bones preses, però que cal tibar de valent, llàstima que no estigui equipat aquest pas doncs donaria més confiança per fer-lo. Després la placa s'ajeu i per grades anem superant ressalts fins a la R2 40m.
El tercer llarg va fer una placa amb bones preses i sanejada de pedres soltes fins arribar sota d'un sostre que superem per la dreta per tornar després a l'esquerra fins a una zona més fàcil , seguim en tendència a la dreta on trobarem la R3 45m.
El quart llarg surt directament per un desplom amb uns passatges atlètics i seguir superant ressalts més fàcils fins arribar al cim R4 30m.
En resum via molt ben equipada amb espits i algun pitó, serà una de les clàssiques de la zona. Els dos primers llargs son els més mantinguts i vertical que posen a prova els braços. Roca bona i sanejada.
El sol ens ha tocat a partir del segon llarg, però l'aire que bufava baixava la sensació de calor. La baixada però el sol ja escalfava de veritat. Si és comença a escalar a les 10h del matí millor que a les 11h com nosaltres.
Per Jaume Galban i Joan Asín

al díedre del primer llarg

a plena placa primer llarg

el primer llarg des de la penjada R1

en Jaume entrant a la R2

a la placa del tercer llarg que porta al sostre

un cop superat el sostre 

pas desplomat  quart llarg

el mateix pas

darrers metres de la via

al cim amb companyia del sol que ja és fa notar

7 comentaris:

Mingo ha dit...

No està fent la calor forta d'altres anys, escalar al Montsec a l'estiu és només per valents com vosaltres.
Felicitats

Gatsaule ha dit...

Doncs si la via et va agradar, me l'apunto de cara a la tardor!

Llorenç ha dit...

uf!! quina por anar a Rubies ara! sou molt valents!!! je je je! en prenc nota per la tardor! ja hi tenim feineta!

joan asin ha dit...

Mingo,Joan, Llorenç una via recomanable

nico ha dit...

Hola companys, va caure al sac la Via Nino Nino, molt guapa i recomanable.
Moltes felicitats per la vostra via que vaig gaudir amb bons company, bona roca, bon equipament i un ambient incomparable, que mes se pot demanar.

Salut i forces grimpades.
Nico

Lo Gall.

nico ha dit...

una petita rectificacio,
moltes felicitats per la via a Antón García.

nico.

Lo Gall

pitecus ha dit...

Moltes gràcies Nico. Després de posar tants espits en una placa i anant en solitari, és d'agraïr que la gent la disfruti.