dijous, 23 de novembre del 2023

Via REINA-VILLAR. PUNTAL DE L'ALBARDA. MONTSERRAT


22/11/23. El Puntal de l'Albarda una Roca emblemàtica de la zona de l'Albarda en una zona allunyada, fora d'aglomeracions on trobarem tranquil·litat i bones vistes de l'entorn.

La via Reina-Vilar, va ser la segona via oberta (1972), després de la Mas-Guach, una via què puja per la zona central de la paret, tot buscant les balmes per a fer-hi reunió. Una escalada totalment equipada on s'imposa l'escalada artificial amb trams en lliure en V on cal escalar. La via va ser re-equipada el 2013 amb parabolts.

Avui un dia ventós què ens ha fet dubtar a l'arribada al Monestir, amb vent de nord. El Puntal queda arrecerat per l'Albarda i l'escalada en vessant sud-est al sol ens ha deixar escalar-la, amb una mica de vent al darrer llarg.

Una bona clàssica en el seu estil.

Per: Felip Linares, Joan Asín.


DADES

Primera ascensió: 1972

Per: Gabriel Reina, Miguel A. Villar.

Re-equipada 2013

Per: Gabriel Reina, Miguel Murillo

Equipament: Parabolts, queden els burins vells.

Material: 20 cintes exprés,

Dificultat: V/Ae.

Orientació: sud-est.

Roca: Conglomerat.

Aproximació: Pel camí de Sant Joan a Sant Jeroni a l'alçada del Cap de Mort i passat el Cigronet, trobem un corriol, marca vermella en un arbre, què baixa a prop de la paret i què ens porta a peu de via.

Descens: Des del cim del Puntal, fem un ràpel de 8 m a un collet i pugem un ressalt per passar a la paret del Contrapuntal  on pujarem III fins el cim. Seguim per la carena i baixem al bosc de l'esquerra, on amb intuïció seguirem corriols fins a un torrent, remuntem a busca el camí de Sant Jeroni per on retornarem.

Primer llarg, per placa a buscar una savina on flanquegem a l'esquerra passem per una balma i seguim per la placa de l'esquerra tram Ae i sortida en lliure fins a la R1.

Segon llarg, sortim a la dreta i pugem per la placa Ae/A0, sortim en lliure a buscar un segon tram d'Ae/A0 per sortir en lliure fins a la R2.

Tercer llarg, íntegrament en Ae/A0, amb sortida en lliure fins a la R3.

Quart llarg, sortim en lliure fins a un ressalt on seguim en A0/Ae amb sortida fina i després la dificultat va baixant a mida què anem pujant fins a la R4 al com del Puntal.

Cinquè llarg, del cim fem un curt ràpel de 8m fins el coll nord. Seguim per un primer ressalt i passem a la paret del Contrapuntal per on pugem sempre buscant l'itinerari més fàcil III. fins el Cim R en un parabolt.

primer llarg




segon llarg




tercer llarg



quart llarg



cinquè llarg


FOTOCIM




2 comentaris:

Jaumegrimp ha dit...

Enhorabona Joan ! Una via ben trobada per un dia ventós.

joan asin ha dit...

Gràcies Jaume