dijous, 27 d’abril del 2023

Via del TOTORO. CAP DEL RAS. MONTSEC ÀGER.



26/04/23.
Al Montsec d'Àger, després de l'edició de la Guia de Montsec Oest, d'en Luis Alfonso (Luichy), s'han anat obrint noves vies. Avui anem a una d'aquestes oberta per David Hita. 

La via està pràcticament equipada però haurem d'equipar els trams de fissura i els Ae son de passos llargs on ens anirà bé una "tramposa" per arribar millor a les xapes. La via és exigent dividida en dos parts els tres primers llargs per terreny més discontinuo amb ressalt tallats per feixes i una segona per plaques verticals amb tres llargs més. De la R6 podem seguir grimpant fins el cim amb un altre llarg amb poc interès, és millor baixar per la feixa. 

Avui hem començat amb màniga curta i hem acabat abrigats pel vent fred què ha bufat.

Per: Ramir Aparisi, Felip Linares, Joan Asín.


DADES

Primera ascensió: 2020

Per: David Hita.

Equipament: Pràcticament equipada  amb parabolts, pitons, ponts de roca.

Material: 14 cintes exprés, joc de friends fins C2/C3, a les fissures entren friends petits/mitjans, bagues per savines, tascons, estrep i tramposa (opcional).

Dificutat: 6a/Ae obligat.

Orientació: sud.

Roca: Calcari.

Aproximació: Abans d'entrar a Àger agafem la carretera/pista què puja al coll d'Ares, agafem la pista de terra a la dreta què segueix la base de la paret, aparquem a l'alçada de la via. Pugem amb intuïció fins a peu de paret, pont de roca i T picada a peu de via.

Descens: Baixem per l'aèria feixa a buscar la canal de baixa a la pista.

Primer llarg, comença en un díedre i seguim per la placa i esperó  fins a la R1, sota d'un desplom.

Segon llarg, sortim amb tres passos d'Ae llargs, sortim el lliure i trobem uns passatges de placa amb un parabolt, pas fi amb mala caiguda (pas d'Ae), un cop superada seguim per terreny fàcil fins a la R2 a l'esquerra al peu d'una placa negra.

Tercer llarg, sortim a l'esquerra pugem per la placa passos fins i roca crostosa a sobre, flanquegem a la dreta i pugem per la placa amb dos passos d'Ae, seguit d'una fissura a equipar fins a la R3.

Quart llarg, pugem per un díedre i flanquegem a l'esquerra fins a un esperó al costat d'un gran arbre, seguim l'esperó i anem a l'esquerra a la buscar la gran placa per on pugem, passos atlètics i escalada combinada (6a/A0), seguim per una fissura a equipar on trobarem dos pitons, del segon hem de flanquejar a la dreta a buscar la R4. Llarg exigent i mantingut.

Cinquè llarg, sortim a la dreta per un díedre i passem a l'esquerra per la placa fins a un parabolt, pugem verticalment seguint un díedre, al final anem a l'esquerra a buscar la R5, pont de roca i parabolt.

Sisè llarg, directament per la placa de franges fins la R6.


primer llarg



segon llarg

tercer llarg




quart llarg





cinquè llarg



sisè llarg


FOTOCIM