dimarts, 22 de gener del 2019

ABELLA DE LA CONCA. Via MARTA.

 21/01/19. En aquests hivern fred i amb boires Abella de la Conca és un bon refugi per escalar al sol. Aquest darrer capo de Setmana, en Francesc Panyella i Joan Baraldés han acabar d’obrir una nova via, com som tafaners de mena aquest dilluns hi anem.

Una via més de les característiques de les seves veïnes, Pantera Rosa, Llaç Groc, per un terreny poc agraït i què és treu petroli tot enllaçant plaques de bona roca escalables, amb el peatge de feixes i alguna tartera. Tot i així trobarem bons passatges, a destacar el sisè llarg molt mantingut totalment equipat on podrem afegir-hi algun friend si anem justos. Aquesta via com la Malalts de Roca podem allargar-la grimpant-caminat fins l’aresta per anar a buscar un ràpel per baixar per la vessant nord. Aquesta opció és més llarga de la què et pot semblar i haurem d’anar amb intuïció per trobar el ràpel, l’altre opció és baixar amb ràpel i des-grimpades per la via.
La via està totalment equipada, marcada amb pintura i fletxes i noms pintats ? serà difícil de perdràs .

El sol ens ha acompanyat i escalfat fins hi tot però quan hem rapelat per la vessant nord ens hem quedat glaçats de cop.



DADES

Primera ascensió: desembre 2018, gener 2019
Per: Francesc Panyella, Joan Baraldés.
Equipament: Totalment equipada amb parabolts, ponts de roca.
Material: 18 cintes exprés, joc de friends i estrep opcional.
Dificultat: 6a+. Obligada V/Ae.
Orientació: Sud.
Roca: Calcari de bona qualitat.
Informació: Sisbemessanapren

Aproximació: Hem d’anar fins a l’església d’Abella de la Conca i seguir pel camí què surt en direcció oest en 20minuts passarem pel peu de via força senyalizat.

Descens: Nosaltres com a romàntics hem pujat fins a l’aresta, primer caminant i  després en flanqueig a la dreta amb alguna des-grimpada fins a un coll hem pujat un ressalt i alt baixar-des-grimpar al coll hem trobat un ràpel. Baixem 50m  i anem a l’esquerra (mirant a la paret) fins un coll on baixem per un corriol/tartera (anguniós) fins a un coll baixem per una canal i anem a l’esquerra a buscar el coll amb l’Agulla Xica, un camí ens porta al Poble.
L’altre opció és baixar per la via amb ràpels i desgrimpades: de la R8 un ràpel de 60m (en el futur 2X30), des-grimpar dins a la R4 on fem un ràpel de 45m, fem dos ràpels més de 30m de la via llaç groc i després desgrimpem en diagonal a la dreta (esquena a la paret).

Primer llarg, per placa trencada per uns petita feixa.

Segon llarg, sortim a l’esquerra  i pugem per un ressalt un cop superat seguim per unes grades fàcils fins atrobar la R2.

Tercer llarg, sortim a la dreta per uns placa per anar a l’esquerra superem i seguim fins a superar-la, un tram fàcil ens deixa a un altre placa què ens porta a una mena de tartera abans de la R3 coincidint amb la R de la via Pantera Rosa.

De la R3 fem un canvi de reunió anant 15 metres a l’esquerra.

Quart llarg, comença amb una placa llisa i desplomada on convida a fer un pas Ae, a sobre hi ha bona presa i cal una bona tibada sense peus, a l’Alfons de segon li ha sortit, seguim per unes plaques agradables i trobem un altre passatge on demana adherència (possible A0) abans de la R4.

Cinquè llarg, de fet és un canvi de reunió pugem per una feixa-esperó herbós(punts grocs) fins el peu de la gran placa.

Sisè llarg, és un llarg mantingut i vertical, sortim amb uns passatge molt llisos (A0) per agafar una fissura què ratlla la placa la seguim primer amb bones preses què és van fent petites a mida què anem pujant augmentant la dificultat, quan s’acaba trobem un passatge molt difícil (A0) o 6a+ passant per l’esquerra. Després un franqueig fàcil a la dreta ens deixa al peu duna zona de placa amb fissures horitzontals on haurem d’anar cercant el passatge algun amb adherència.

Setè llarg, sortim en tendència a la dreta i trobem dos ressalts.

Vuitè llarg, trobem dues plaques equipades cada una amb 2 parabolts.

Per: Alfons Esterlich, Ramir  Aparisi, Joan Asín.


primer llarg

primer llarg

arribant a la R2
tercer llarg


tercer llarg

arribant a la R3

quart llarg

inici quart llarg

quart llarg

sisè llarg

sisè llarg

sisè llarg

sisè llarg

sisè llarg

setè llarg

setè llarg

vuitè llarg

vuitè llarg

vuitè llarg

ràpel

FOTOCORDADA

MARQUES

5 comentaris:

Jaumegrimp ha dit...

Enhorabona per la repetició, però cal embrutar la paret amb pintades grogues? si tan difícil és seguir la via potser és que no calia obrir-la...un clatellot als aperturistes de part meva.

joan asin ha dit...

Jaume la via amb les explicacions i l'equipament és segueix bé, hi ha un excés de marques pel meu gust, però de segur què hi haurà qui ho agrairà, és una qüestió d'etica i estil del qui obra la via.

Joan Baraldes ha dit...

Ei Jaume,
Li fotaré un clatellot al Pany de part teva...espero que no s'enfadi i te'l torni.
Pel que fa a si calia obrir-la...hauries de fer-la i després opinar...no creus ?

Una abraçada.
salut i a escalar

Jaumegrimp ha dit...

Hola Joan, ja em coneixes i saps que de ben segur que aniré a repetir-la, ara això no treu que m'hagi sabut molt greu això de les pintades, éren necessàries? hauríem de procurar deixar el mínim rastre a la natura, amb l'equipament ja ho soleu fer, però pintar la paret...
Una abraçada i ens veïem a la paret.

Jordi ha dit...

De moment crida una mica l'as pintadas però penseu que amb el temps s,esborran solas, tampoc ni ha per tan